Få hjälpinsatser för de som fått avslag på asylansökan
nyheter
2019-08-7 Det finns många projekt och insatser för personer som har fått uppehållstillstånd i Sverige. Men nästan ingen hjälp till personer som har fått avslag på sin asylansökan och som ska återvända till sina hemländer. Men i Strömsund är det annat.Nästan 3400 personer har fått uppehållstillstånd i år. Nästan dubbelt så många, 6 000 personer, har fått avslag. Många av dem kommer att tvingas att återvända till sina hemländer, rapporterar Sveriges Radio.
Terje Torvik är en chef vid Migrationsverket. Han berättar att det finns hundratals projekt för integration för gruppen som får stanna, men bara några få projekt till de som får avslag. Han tycker att de borde få mer hjälp.
– När jag tittade i den gruppen där man beviljas uppehållstillstånd så pågår det hundratals integrationsprojekt i hela landet, med medel från olika fonder och så vidare, vilket är bra. Det som jag reagerade på när jag tittade på antal aktiviteter eller projekt i den andra gruppen, för personer som inte har beviljats uppehållstillstånd, så hittade jag fem projekt.
En person som redan har tvingats att återvända är Abdul. Han bodde tre år i Sverige men har nu utvisats till Afghanistan. Han säger att han har det mycket svårt där nu. Han önskar att han hade fått mer stöd innan utvisningen men också efter. Han hade velat att få hjälp med att studera eller hitta jobb.
– Jag bodde tre i år i Sverige. Och jag bodde i Skåne, säger Abdul.
Elisabeth Lindholm projektledare
Sveriges Radio nämner att i Strömsunds kommun i Jämtland startades 2017 projektet Barnets bästa vid återvändande. Där utbildas alla i kommunen som jobbar med ensamkommande barn. Och så försöker man få ungdomar att förbereda sig på att de kanske måste åka tillbaka till hemlandet redan innan man har fått ett beslut från Migrationsverket. I dag samarbetar Strömsunds kommun med 15 andra kommuner.
Elisabeth Lindholm är projektledare i Strömsund, och hon tror att det gör en stor skillnad om man är förberedd eller inte.
– Vi ser ju att det här är något man måste börja med så snart som möjligt, att ha samtal och information så mycket som möjligt innan de här barnen blir vuxna.
Text o Foto: Barbro Ericson