Historien om den beslagtagna pistolen i Strömsund

nyheter

2022-12-15 Jörgen Olofsson Strömsund är engagerad i Strömsunds Hembygdsförening och brinner för att plocka fram gammal historia från bygden. En av alla saker han värnar om att få bevarad är pistolen som polisen ”Lill-Olle” Olsson avlossade ett dödande skott med 1920.

Jörgen Olofsson Strömsund styrelseledamot i Hembygdsföreningen brinner för bygdens historia och jobbar bland annat med att en gammal pistol från 1920 som länsman ”Lill-Olle” Olsson avlossade ett dödande skott med ska hamna på ett museum och inte förstöras.

Det var i samband med en marknad i Strömsund 1920 med mycket folk, stor oreda och fylleri med slagsmål som fjärdingsman ”Lill-Olle” Olsson skulle hålla ordning. Han hade tidigare själv blivit hotad och utsatt för våld och därför hade han blivit tillsagd av sin överordnade att ta med pistolen. Två bråkstakar som fanns på marknaden var bröderna Selinder och ”Lill-Olle” Olsson ansåg att säkerheten var hotad och avlossade därför två skott, ett av de två skotten dödande en av bröderna. Och det här kan man läsa om i gamla handlingar:

”Den tjugonde februari 1920 klockan 17.00 avfyrade en fjärdningsman, dåtidens bypolis, Lill-Olle Olsson, sin pistol mot bröderna Selinder. Detta efter ett slagsmål vid en marknad intill storgatan. En av dem avled tre dagar senare av sina skador. Lill-Olle Olsson dömdes till två månaders fängelse, fem kronor i böter och 25 kronor i månaden till Selinders två barn till och med att de fyllde arton år.”

Så småningom hamnade pistolen i ett kassaskåp på Hembygdsgården i Strömsund. Ingen vet vem som har lämnat in den eller när det ska ha skett. Jörgen berättar:

-För drygt ett år sedan var det inbrott på Hembygdsgårdens kansli där bland annat ett kassaskåp hade brutits upp men ingen kunde säga vad som egentligen hade försvunnits där och vad som hade stulits, där fanns mest bara arkiverade handlingar. Efter ett framgångsrikt jobb av Polisen så kom de stöldligan på spåren och genom husrannsakan fann de stöldgodset från Hembygdsgården och däribland den här gamla pistolen, som inte var pluggat.

-Pistolen har en gammal historia som vi känner till, den togs i beslag efter att fjärdingsman ”Lill-Olle” Olsson hade avlossat det dödliga skottet på marknaden. Eftersom den här pistolen har en historia, så vill man gärna se att den kommer att  förvaras på ett museum, exempelvis polisens museum. För Hembygdsföreningen kan inte få den tillbaka till samlingarna eftersom det krävs vapenlicens för att få behålla vapnet och vi som förening kan inte få licens. Nu är risken stor att pistolen förstörs och nu försöker jag se om det finns någon lösning på att få den bevarad för framtiden, uppger Jörgen.

Jörgen Olofsson som har så stort intresse för bygdehistoria har nu börjat plocka fram material från Storön intill Vågdalen. En plats där det fanns stora fastigheter, rika människor blandat med äventyr.

Text o arkivbild: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr