Jennifer tillsammans med en av travskolans hästar "Starre". Bild privat.

Hästen – vilken glädjespridare

nyheter

2019-10-16 Jennifer Hansson i Hall-Håxåsen var den första som nappade Svensk Travsports satsning på fristående travskolor. Hon la sig i startposition och nu drar hon igång Stall Uniks Travskola.

Jennifer Hansson i Hall-Håxåsen är ingen nybörjare inom området hästar och nu startar hon upp grundkurser hemma på gården. Hon tror att man kan öka tillgängligheten på det här sättet och hit är alla välkomna, berättar hon.

tn_Jef

Foto. Tom Jönehag

Redan i våras nämnde vi i Affärsnytt Norr att Svensk Travsport skulle starta ett projekt för att uppmuntra intresserade att starta och driva travskolor. I motsats till ridskolor är travskolor oftast bundna till travbanor. Och snabbt ut i projektet var Jennifer Hansson som var först med att starta en egen travskola, Stallet Uniks Travskola.

Jag började med att starta upp redan i våras och har precis lagt upp mina första grundkurser som är på en lite längre period hemma på gården. Allt händer på gården i Hall-Håxåsen där hennes sambo kommer ifrån.

Jennifer har en gedigen utbildning och erfarenhet av hästar, hon är travhippolog och har jobbat sex år på Östersunds travskola och varit ponnyansvarig på Svensk Travsport.

Men så småningom ville hon komma närmare landsbygden och då föddes tanken om en egen travskola. Hon ville starta något nytt och därmed började hon starta sommarläger i en lite mindre skala. Så fick hon vetskap om att Svensk Travsport körde igång med det här projektet och då nappade hon på en gång.

Jennifer uppger att hon inte bara ska hålla till på gården hemma utan hon kan ta med sig både hästar och vagnar för att besöka andra platser. Där hon nämner Hammerdal och Hotings travbanor. På så sätt kan hon komma närmare de som är intresserade och ingen ska behöva åka 10 och 15 mil för att komma till en travskola. Det kommer säkert att locka flera att delta.

Händer lite av varje

-Vi erbjuder prova på kurser, terminskurser samt läger under helger och lov. Travskolan är öppen för alla! Man bör vara 5 år när man börjar med knattekurs men någon åldersgräns uppåt finns inte. Vi har både ponnyer och stora travhästar som används i verksamheten. Körupplevelser, barnkalas och olika event är också möjligt att skräddarsy efter kundens önskemål.

tn_IMG_20180627_171426

Bilden är från ett läger.

Målet med travskoleverksamheten är att fler ska få närhet till hästen och få möjlighet att uppleva häst och travsport, berättar Jennifer och fortsätter:

tn_barn

Barnen Sofie och Liam som ville klappa om och gratulera Palle efter SM silvret.

-I helgen var vi till Åby (Göteborg) och tävlade i ponnytrav SM kat A. Vår ponny Månstorps Opal kämpade kanon och blev 2:a. ”Palle” som han till vardags kallas är en av ponnyerna som går kurser hos oss.  Just nu har vi ett dagläger på gång under höstlovet och fler aktiviteter planeras inom kort! Vi uppdaterar verksamheten löpande via sociala medier (fb), uppger Jennifer.

Man kan säga att alla som älskar att hålla på med djur får en ödmjuk och god inställning i tillvaron, som i det här fallet, hästen. Och det är just hästen som Jennifer Hansson vill sätta i fokus.

Text: Barbro Ericson

Foto: Privat

affarsnyttnorr