Har finansierat mjölkersättning – inte terror

nyheter

2019-07-9 Både tingsrätt och hovrätt friade den 31-årige mannen från misstankarna om att han skulle ha förberett ett terrordåd i Sverige. Däremot fälldes han för terrorfinansiering. Nu vill han att HD friar honom även för detta brott – och prövar den nya lagen på området för första gången. Erika Nekham/TT

För några år sedan ändrades ”lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall”, som den egentligen heter. Syftet var att det skulle bli lättare att döma personer för att ha finansierat terror.

Inget sådant här ärende har ännu prövats av Högsta domstolen. Men nu vill en 31-årig man, som av Svea hovrätt dömts för just terrorfinansiering, att HD tar upp hans fall.

Samtliga friades

31-åringen är en av de tre män som anhölls i april 2018, misstänkta för att ha planerat terrorattentat i Sverige. Samtliga har senare friats för de brottsmisstankarna.

Att mannen skickat pengar utomlands råder det inget tvivel om. Däremot finns olika uppfattningar om vad pengarna skulle gå till, och hur det gör mannens handlande straffbart. Både tings- och hovrätt har ansett att pengarna var avsedda att användas av en ”sammanslutning av personer inom IS”, och fällde honom.

Blöjor till föräldralösa

Mannen hävdar däremot att han ville bidra till exempelvis blöjor och mjölkersättning för föräldralösa till martyrer, som befann sig i ett tältläger. Försvaret ställer sig undrande kring vad en, som lagen skriver, ”sammanslutning som begår särskilt allvarlig brottslighet” är, och om de kvinnor och barn som tog emot mannens hjälp kan anses ingå i en sådan.

Han har inte finansierat terrorism. Han har finansierat mjölkersättning för barn, och det tycker inte vi ska vara olagligt, säger mannens försvarare Robin Söder.

Förslaget till lagändringen kring terrorfinansiering fick kritik av Lagrådet för att den just riskerade att träffa en mängd vardagliga handlingar, även handlingar som av humanitära skäl kan anses vara motiverade.

Fakta: Detta har hänt

Vid fyratiden på morgonen en aprildag 2018 slog nationella insatsstyrkan in dörren till en lägenhet i Akalla i Stockholm. Tillslag gjordes även i jämtländska Strömsund.

Tre män – då 46, 39 och 30 år gamla – anhölls misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat i Sverige. De skulle också ha skickat pengar till terrorgruppen IS, enligt utredarna. Under utredningens gång tillkom misstankar mot ytterligare tre män som misstänktes ha skickat pengar till IS.

I december 2018 kom åtalet mot männen. Alla sex åtalades för brott mot ”lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall”. De tre som först greps åtalades även för förberedelse till terroristbrott.

Endast 46-åringen dömdes av Solna tingsrätt för förberedelse. Han och tre av de andra dömdes också för terrorfinansiering.

Svea hovrätt friade senare mannen från förberedelse. Han och två andra män dömdes däremot för terrorfinansiering.

Fem av männen är uzbekiska medborgare. Den sjätte, 39-åringen som misstänktes för förberedelse, kommer från Kirgizistan.

Uppgifter hämtade av Barbro Ericson

affarsnyttnorr