Hans-Erik Dahlgrens stipendium tilldelades musikern Elin Jonsson under kulturveckans invigning

nyheter

2020-02-2 Söndagen 2 februari invigdes årets Kulturvecka i Strömsunds kommun med föreläsning, stipendieutdelning och konsert på Allaktivitetshuset Saga i Strömsund. Hans-Erik Dahlgrens stipendium tilldelades musikern Elin Jonsson. Foto: Cathrine Blixth.

Elin Jonsson är född och uppvuxen i Strömsund. Hon började tidigt spela fiol och deltog i Bo Anders Perssons suzukigrupp från två års ålder. Sedermera började hon även med fiollektioner på kulturskolan, först för Bo Anders och sedan för Lasse Wikström. Elin spelade också i många år i familjeorkestern under ledning av Hans-Erik Dahlgren.

Elin har utbildat sig till fiolpedagog på musikhögskolan Ingesund och har även en masterexamen i nordisk folkmusik vid kungliga musikhögskolan. Denna utbildning innebar studier i hela Norden: Syddansk musikkonservatorium i Odense, Sibelius akademin i Helsingfors och Ole Bull akademiet på Voss i tilläg till studierna i Stockholm.

Elin arbetar idag som fiolpedagog och frilansande musiker och är bosatt i Umeå. Hon undervisar både på kulturskolan i Umeå och på Framnäs folkhögskola. Hon är aktiv i flera olika band, bland annat folkmusikkvartetten Rim som spelar konserter i hela Europa.

Elin mottog Zornmärket i silver år 2012 och kan därmed titulera sig riksspelman. Hon har även mottagit flera stipendier, till exempel Bror Hjorts folkmusikstipendium år 2013.

Elin Jonsson är en värdig mottagare av stipendiet till Hans-Erik Dahlgrens minne.

Text hämtad ur motiveringen för stipendiet.

affarsnyttnorr