Beslag i Strömsund. Arkivbild Be.

Först terrormisstänkt – Nu nytt åtal mot 25-åringen

nyheter

2019-10-9 Först blev han tagen i samband med en razzia av SÄPO där flera män misstänktes för terrorförberedelse samt ekonomiskt stöd till terroristorganisationen IS. Männen kommer från Uzbekistan och Kirgizistan men med anknytning till Strömsund. En av de inblandade är en 25-årig man som först dömdes för brott av Solna Tingsrätt men friades i Hovrätten. Nu är han åtalad igen eftersom han inte anmält sig till polisen som var beslutat.

SÄPO och Migrationsmyndigheten krävde att 25-åringen skulle utvisas men ärendet gick till Regeringen som avslog framställan och uppmanade att släppa honom på fri fot. Han var en av de inblandade som var misstänkt för förberedelse till terrorbrott och ekonomiskt stöd till IS. Det var just ekonomiskt stöd som han blev anklagad för men han förnekade brott och efter turer i Solna Tingsrätt med fällande dom friades han i Hovrätten men togs ändå i förvar av SÅPO. Mannen överklagade och släpptes men skulle anmäla sig till polisen fyra gånger i veckan. Men det var något han inte skötte och nu åtalas han.

Enligt SVT Jämtlands uppgifter tog SÄPO mannen direkt han släpptes på fri fot och satte honom i förvar och krävde att han skulle utvisas. Det ansåg också Migrationsverket men det överklagades till Regeringen som beslutade att mannen inte längre skulle hållas i förvar utan släppas på fri fot och ingen utvisning skulle få ske. Däremot skulle han anmäla sig till polisen fyra gånger i veckan.

Den skyldigheten struntade han i och vid fyra tillfällen under sommaren har mannen inte anmält sig till polisen. Vid ett tillfälle anmälde han sig inte i rätt tid. Nu har ett åtal lämnats in mot honom till Östersunds Tingsrätt för brott mot lagen om särskild utlänningskontroll.

Barbro Ericson

 

 

affarsnyttnorr