Guldgossen Emil

nyheter

2016-07-22 Guld igen! Det blev resultatet för Emil Martinsson i dagens mixade lopp på 10 meter på viltmåls-VM i Suhl. Det var hans andra guld och tredje individuella medalj på årets VM. Dessutom fick vi räkna hem Sveriges tredje lagsilver i detta mästerskap!

Emil Martinsson, Osby Jaktskytteklubb, gjorde en fin förstaserie med 98 + 95 poäng i de två tioskottsserierna, totalt 193. Med det var låg han på delad andraplats efter rundan, tre poäng efter tjecken Bedrich som sköt höga 196. Martinsson skulle dock komma att skjuta ännu bättre i nästa tjugoskottsserie. 99 + 98 drämde han in, totalt finfina 197 poäng.
– Det tog, konstaterade han nöjt när han gått av skjutplatsen, skriver skyttesport.se med bifogad bild.

Totalt hade Martinsson nu 390 poäng, med några skyttar kvar på banan. En stund senare stod ett samlat svenskt gäng och såg tjecken Bedrich skjuta bort sina medaljchanser, och när polacken Czapla tappade poäng på poäng kunde det svenska individuella guldet räknas hem. Martinssons andra guld detta mästerskap, han vann ju tidigare också blandade lopp på 50 meter (och även brons på 50m regelbundna lopp).
– Det var ju lite oväntat faktiskt, det tycker jag. Visst att det har känts bra på 10 meter också inför VM, men kanske inte så bra. Men klarar man att hålla koncentrationen uppe så är det inte långt bort. Och jag klarade andrarundan förvånansvärt bra utan anspänning. Jag trodde att det skulle bli mycket mer stelt och mer puls, men jag klarade att fokusera på lite andra saker så det klarade sig bra, säger Emil Martinsson när guldet är konstaterat klart och fortsätter:

– Sedan hade jag väl inte jättebra koll på resultaten efter första rundan, så jag visste inte hur jag låg till, och det är ju lite lättare så.

Efter att ha satt sistaskottet gjorde Martinsson lite av en segergest med knuten näve. Han förklarar att det främst var för att han fixade att hålla ihop det.
– Det var sistaskottet och näst sista skottet som var fokus, att kunna koncentrera sig och göra det man skulle där, för det var ju det jag misslyckats med tidigare i dag (han avslutade första rundan med en nia, red anm) och även i snabben i går. Och just att det var ett snabbt lopp också jag fick sluta med i dag, där det är viktigare att göra rätt hela vägen… Det var underbart att få göra det som avslutning.

Och 390 är ett bra resultat…
– O ja. Vad är världsrekordet?, säger Emil och får svaret 393.

Efter lite eftertanke konstateras också att 390 till och med är personbästa för Martinsson.
– 389 i Granada 2014 och 390 nu, rätt jämnt och bra. Hur nu det går till.

Det här var ditt andra individuella guld detta VM och du har också ett brons. Vad säger du om din insats?
– Ja du, hur gick det till?, säger han och skrattar. Det är konstigt att det kan gå så bra jämt!

Silvret i dag gick till nordkoreanen Myong Won Pak och bronset gick välförtjänt – efter att ha blivit fyra i VM:s tidigare tre tävlingar – till finske Tomi-Pekka Heikkila.

Lagsilver igen – Sveriges tredje på fyra försök

Martinsson och de blågula fick även mer anledning att fira denna torsdag. Tillsammans med Jesper Nyberg och Niklas Bergström sköt han nämligen hem lagsilver till Sverige.
– Ja, det var roligt. Medalj är en medalj. Vi är slagna av finnarna igen men vi slår de andra. Men om det är någon som ska slå oss är det dem ju, säger Emil.

Poängen blev 1135 för Sverige, bara en mer än Nordkorea som tog bronset. Upp till Finland hade Sverige 11 poäng. Men Niklas Bergström gläds över silvret.
– Det är bra. Det är jättekul. Det var ju lagmedaljer som jag såg som mitt mål med att åka hit och det har ju gått bra hittills. Även när vi inte skjuter på topp så går det, och vi har ju inte klappat igenom som till exempel ryssarna gjort, vilket är väldigt ovanligt för dem. Men roligt för finnarna med två guld, de har ju jobbat hårt i många år, säger Niklas Bergström.
Dagens lagmedalj är Sveriges tredje lagsilver på fyra försök detta VM.
– Det är väl bra. Det är en lagmedalj för lite egentligen, men annars är det bra tycker jag, säger Jesper Nyberg.
– Det visar ju att vi gör någonting rätt på hemmaplan. Det är familjen viltmål så att säga, tror jag. Alla hjälps åt och stöttar varandra, säger Emil Martinsson.

Då har vi på Affärsnytt Norr anledning att gratulera Emil Martinsson till ännu en storslagen insats.

affarsnyttnorr