Gångtrafikant i Hallviken blev påkörd 2022 nu döms föraren

nyheter

2024-03-28 Olyckan inträffade i januari 2022 när en man i Hallviken var ute på promenad med sin hund efter E45 och blev påkörd av en bilist. Nu har Tingsrätten i Östersund dömt bilisten för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Östersunds tingsrätt skriver att bilföraren inte haft något minne av hur bilen åkt över på fel sida av vägen och han har heller  inte sett gångtrafikanten innan olyckan, trots att denne hade reflexer och att sikten var god.

Det första han minns var att framrutan på bilen var krossad och sedan såg han den påkörde mannen och sprang för att hjälpa honom.

Den påkörde mannen fick enligt åklagarens gärningsbeskrivning sårskador, ett flertal frakturer samt en mindre lungkollaps och mindre sönderslitningar på lungan. Han sjukskrevs också under en längre tid.

Domstolen dömer föraren till 70 dagsböter, som erkänner gärningarna,  för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Rätten anser det styrkt att han allvarligt har brustit i uppmärksamhet och försiktighet på det sätt han framförde bilen och att den påkörde mannen skadades allvarligt.

Text o arkivbild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr