Gå och cykla till skolan – utmaning av Trafikkalendern
nyheter
2021-09-14 Under två valfria veckor i september - oktober samlar deltagande skolor in så många resepoäng som möjligt genom att elever och personal går, cyklar eller reser kollektivt till och från skolan. Det här är en utmaning att främja hälsan men också att bidra till bättre miljö. På Hedenvindskolan klasserna 4-5 och 6 med skolsköterskan Anna Andree i spetsen deltar man i utmaningen och får hjälp av poliserna Björn Svanberg och Jonny Jonsson med bra information, hur man uppträder i trafiken.Under två dagar, några timmar, har poliserna Björn Svanberg och Jonny Jonsson besökt elever och personal på Hedenvindskolan i Strömsund för att prata om regler när man är ute på cykel eller el-sparkcykel i trafiken. Det är hälsosamt att cykla men det är också lite farligt om man inte är försiktig. Hjälm ska absolut vara på för en olycka händer så lätt. Alla borde ha cykelhjälm oavsett ålder, men barn under 15 år, då är det lag på att den ska användas.
Poliserna informerade också hur en cykel ska vara utrustad och vad som krävs när det är mörkt. Då ska det finnas lyse och reflex, men också ringklocka och bra bromsar, oavsett om det är ljust eller mörkt.
Skolsköterska Anna Andrée tycker det är bra att barnen rör på sig så mycket som möjligt och nu deltar skolklasserna 4-5 och 6 på Hedenvindskolan i utmaningen Gå och Cykla till skolan. Men det är också viktigt att veta hur man cyklar i trafiken.
Jonny Jonsson upplyser hur farligt det kan vara i trafiken när man kommer på cykel. Att ha hjälm är väldigt viktigt och han berättar att det går att jämföra huvudets svaghet med ett ägg när det slår i backen, ett slag som kan leda till svåra skallskador. Men har man hjälm så skyddar man sig bra.
Den som är under 15 år, då är det lag på att bära hjälm när man cyklar eller åker el-sparkcykel. Och den som åker el-sparkcykel får inte ha någon kompis som åker med på samma cykel, aldrig, säger Jonny. Elsparkcyklarna får inte gå fortare än 20 km/timman, går den fortare räknas den som moped och då måste man vara 15 år och ha tagit körkort för moped.
Eleverna från klasserna 4-5 och 6 hade frågor att ställa, men de visste också en hel del hur man ska uppträda i trafiken och hur en cykel ska vara utrustad. Och att åka på bakhjulet ute i trafiken eller bland gångtrafikanter får man absolut inte göra. Men däremot på gården hemma eller annan enskild plats. Att släppa styret med båda händerna är också en farlig sak. Det är så lätt att köra på en sten eller något annat och styret gör ett kast, då ramlar man, säger Jonny Jonsson.
Björn Svanberg vill göra eleverna uppmärksamma på en annan sak också:
-När ni cyklar till affären, ställ upp cykeln i ett cykelställ eller mot väggen. Släng den inte framför ingången, då kan någon snubbla och göra sig illa.
Det finns chans att vinna
Den skola som deltar i utmaningen Gå och Cykla till skolan och får flest antal poäng i förhållande till totalt antal deltagare på skolan vinner 15.000 kronor. Om endast ett fåtal klasser på skolan deltar i utmaningen tävlar man i kategorin ”Bästa klass”.
Det finns också möjlighet för elever som åker skolskjuts att delta. De kan samla resepoäng genom att exempelvis gå sista biten från en avlämningsplats som bör ligga minst 500 meter från skolan. Elever och föräldrar kan försöka hitta en lämplig sådan plats.
Vårt motto är att ALLA ska kunna vara med. även de som åker skolbuss. ” Vi är övertygande om att ni själva har fler egna kreativa lösningar som skulle kunna funka bra” är uppmaningen från Trafikkalendern som vill se barnen Gå eller cykla till skolan.
Text: Barbro Ericson
Foto: Cathrine Blixth