Fyra av fem renar i hägn lodjursrivna

nyheter

2021-12-9 Att bedriva renskötsel är många gånger ett sorgligt kapitel när rovdjuren attackerar vart än man befinner sig. Så uttrycker sig renägare Isak Tano efter att fyra av fem inhägnade renar vid Brattli norr om Gäddede blev rivna för något dygn sedan. Renarna tillhör Frostvikens mellersta sameby.

Isak Tano är en av renägarna i Frostvikens mellersta sameby och han uppger att renskötseln är utsatt i hög grad av rovdjuren, vart man än vänder sig. För något dygn sedan upptäcktes att fyra av fem inhägnade renar blivit rivna av lodjur vid Brattli norr om Gäddede. Att det var en hemsk syn  förstår man och enligt Isak så spelar det ingen roll vart de tar vägen med renarna, det finns rovdjur överallt.-

-Vi har lodjur och järv som ökar allt kraftigare och under sommaren har vi björn. Men vi upplever inte samma problem med björn som med lo och järv och vi brukar få skyddsjakt vid behov. För att få ta bort några individer krävs att man vet vilket djur som rivit renarna. Nu är det extra svårt att hitta rätt individ eftersom spåren har drivit igen av snö. Det har varit två lodjur i hägnet, det kan vi se.

–I samband med att vi skulle utfodra djuren såg vi att fyra av fem renar var rivna, uppger Isak Tano som är en av renägarna i Ohredahke sameby, Frostvikens mellersta sameby.

Han är van vid det mesta men uppger att det känns, när man möts av söndertrasade djur. Det är hemskt, även om det här inte är första gången, säger Isak och fortsätter:

-Både Polis och Länsstyrelsen kontaktades i och med händelsen men för att få skyddsjakt på lodjur, så krävs att vi kan säkra spårstämplar för att få beviljad jakt. Det ska vara säkerställt vilka lodjur som dödat djuren.

Nu är renägarna från Frostvikens mellersta sameby på väg att flytta renarna ner till vinterbete, Ramsele, Backe och ner mot Sundsvallstrakten. Eftersom inte isen bär för flytt, på grund av reglerade sjöar, så transporteras de med lastbil. Men enligt Isak är man inte säker för rovdjursattacker i och med flytten.

-Nä det har ingen betydelse, för vart vi än far så kommer vi inte undan rovdjuren. Det får vi leva med, uppger Isak Tano och tillägger:

-Nu ser vi också att det spelar ingen roll att hägna in renarna, för rovdjuren kommer alltid åt dem på något sätt.

Tex: Barbro Ericson

Foto: Isak Tano

 

affarsnyttnorr