Friskvård är en hjärtefråga för Engcon

nyheter

2021-05-12 Man tränar för ett eget välbefinnande och det har man möjlighet att genomföra hos arbetsgivaren Engcon i Strömsund. Här blir alla anställda erbjudna friskvård under arbetstid och fria träningskläder. Men ägaren Stig Engström tycker att flera borde ta tillfället i akt och delta.

Stig Engström, uppfinningarnas mästare och ägare av Engcon anser att friskvård är till nytta för de anställda. Därför får varje anställd erbjudande om att på arbetstid en dag i veckan få komma ut för att röra på sig. Den som vill kan ta en långpromenad och för andra är det mera lockande att få ut på en joggingrunda. Huvudsaken är att man rör på sig, framför allt i friska luften. Stig berättar om onsdagsträningarna där skideliten Laila Kveli och Jerry Ahrlin finns med för att sporra och leda träningen.

Några som tar friskvård i ett makligt tempo. Men huvudsaken är att man är ute och rör på sig. 

Det här med friskvård där Laila Kveli och Jerry Ahrlin är med som ledare är nu inne på andra året. De kommer varje onsdag för att köra lite olika upplägg. Det är ett antal anställda som deltar men långt ifrån så många som jag har velat se. Vi bjuder på den här träningstiden och den som vill delta får träningskläder, uppger Stig.

Man kan kanske säga att det är ”de redan frälsta” som deltar.

Under dagens träningspass möter vi ett gäng som är ute på promenad runt Risselås. En annan grupp är ute på en joggingrunda i intilliggande skogsområde. Och på plats som vanligt finns Laila och Jerry.

  Här kommer chefen själv i full kareta med hunden som sällskap.

Engcon har under flera år anordnat aktiviteter, både sommar som vinter, och då har också allmänheten i hela kommunen varit välkomna att delta. Det har varit ständigt återkommande inslag, men som vi vet så satte Coronan käpparna i hjulet sista säsongen och allt har varit inställt.

-Vi får hoppas det blir lite lugnare framöver så vi kan återuppta aktiviteterna igen, uppger Stig.

En av de anställda, Jens Karlsson, är en av entusiasterna och flitig deltagare i friskvården. Han är en som ingår i gänget som är ute och joggar. En positiv deltagare kan man säga.

-Ja det här är verkligen fantastiska möjligheter som vi bjuds på och samtidigt en utmaning att ge sig iväg ut. Och att få ha Laila och Jerry med oss är ju ren lyx. Det är viktigt att få upp ögonen för betydelsen av friskvård uppger han.

Vasaloppsåkare, motion. Foto: Privat

Under förra året testade företaget ett nytt grepp med ett motiverande representationslag i skidåkning för att stimulera företagets personal ytterligare till träning. Engcon ställde upp med tre lag i Stafettvasan  och ett antal åkare i Vasaloppet med Zebastian Modin i täten.

När vanliga motionärer ställer upp i Vasaloppet handlar det framförallt om att orka sig igenom loppet men för Zebastian som är vältränad är det andra utmaningar.

Alla Engcons anställda har möjlighet att bli sponsrade och åka Vasaloppet med teamet, i samma färger, som en del av Team Engcon, för att motiveras att intressera sig för motion och börja röra på sig. Målet är att skapa ett starkare Engcon och visa att allt är möjligt. Därför består teamet av både personal och elitåkare.

Visst är det lyx, som Jens Karlsson uttrycker sig, att få träna på arbetstid för att känna ett eget välbefinnande.

Text: Barbro Ericson

Foto: Cathrine Blixth

 

affarsnyttnorr