Beslag i Strömsund. Arkivbild Be.

Frias från terrorförberedelse

nyheter

2019-06-12 Mannen som bott i Strömsund och som varit misstänkt för att ha planerat ett terrorbrott friades idag av Svea hovrätt från anklagelserna. Men däremot döms han till fängelse fyra månader för hans samröre med IS.

Tingsrätten dömde mannen, som i media har uppgetts som 46-årigen med koppling till Strömsund, till sjå års fängelse för förberedelse till terrorattentat i Sverige. Men Svea Hovrätt kom fram till andra slutsatser och friar honom från dessa anklagelser. Nu döms han enbart för terrorfinansiering som blev fyra månader. Hans medåtalade som friades i tingsrätten för samma brott döms nu för terrorfinansiering, totalt rör det sig om sex män med härkomst från Uzbekistan och Kirgizistan.

Enligt TT har man i Hovrättens dom konstaterat att åklagaren har pekat på flera besvärande omständigheter för den nu frikände 47-åringen. Den bevisning som hovrätten har tagit del av är dock inte tillräcklig för att döma vare sig honom eller den andre åtalade mannen för förberedelse till terroristbrott”, säger hovrättslagmannen Ragnar Palmkvist, ordförande i målet, i en skriftlig kommentar.

Mannen med koppling till Strömsund hade ett lager av  vätska och annan farlig utrustning i ett förråd på orten. Han dömdes i mars av Solna tingsrätt till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering. Rätten ansåg det bevisat att han stått i kontakt med terrororganisationen Islamiska staten (IS) och införskaffat kemikalier tänkta att användas till en sprängladdning.

Men Svea hovrätt gör en annan bedömning än vad Tingsrätten gjorde, och friar mannen från förberedelsebrottet. Han har visserligen haft kemikalier och andra föremål förvarade hos sig som skulle kunna användas i brottsligt syfte. Men det är inte bevisat att han haft för avsikt att använda dessa för ett begå ett terrorbrott, anser rätten.

Frikännandet var väntat, då hovrätten efter förhandlingen mot 46-åringen beslutat att häva häktningen av honom. Han försattes dock inte på fri fot, utan togs i förvar av Säkerhetspolisen.

Vad som läggs 46-åringen till last är att han har skickat pengar som kommit IS till del. Därmed döms han till fyra månaders fängelse för terrorfinansiering.  Men då han redan suttit häktad i mer än ett år kommer han inte att behöva sitta längre.

Från början åtalades förutom 46-åringen också en 30-åring och en 39-åring misstänkta för att ha planerat ett attentat. Båda dessa friades av tingsrätten. Domen mot 30-åringen överklagades av åklagaren, men hovrätten fastställer tingsrättens friande dom.

Däremot döms även 30-åringen och en tredje man för terrorfinansiering. 30-åringen döms till sex månaders fängelse, och den andre mannen till fyra månaders fängelse. Även dessa har redan suttit av sina straff i häktet.

Misstankarna om attentatsplanen blev känd då polisen en aprilmorgon förra året slog till mot ett förråd i Strömsund och en lägenhet i Akalla i Stockholm där tre män, 46-åringen, 30-åringen och 39-åringen, anhölls som misstänkta för att ha planerat ett terrordåd någonstans i Sverige. Enligt åklagaren skulle de ha försett sig med kemikalier, tagit del av bombinstruktioner och chattat med IS-terrorister. Men det sammanlagda slutade alltså med några månaders fängelse för var och en och eftersom de redan suttit häktade längre tid än så, kommer de inte att hållas kvar längre.

 Här har vi upprinnelsen

Vid fyratiden på morgonen i april 2018 slog nationella insatsstyrkan till mot ett förråd i Strömsund och en lägenhet i Akalla i Stockholm.

Tre män – 46, 39 och 30 år gamla – anhölls misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat i Sverige. De skulle också ha skickat pengar till terrorgruppen IS, enligt utredarna. Under utredningens gång tillkom misstankar mot ytterligare tre män som misstänktes ha skickat pengar till IS.

I december 2018 kom åtalet mot männen. Alla sex åtalades för brott mot ”lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall”. De tre som först greps åtalades även för förberedelse till terroristbrott.

Endast 46-åringen dömdes av Solna tingsrätt för förberedelse. Han och tre av de andra dömdes också för terrorfinansiering.

Svea hovrätt friar mannen från förberedelse. Han och två andra män döms däremot för terrorfinansiering.

Fem av männen är uzbekiska medborgare. Den sjätte, 39-åringen som misstänks för förberedelse, kommer från Kirgizistan.

Text o Bild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr