Fria mensskydd för unga – en jämlikhetsfråga

nyheter

2021-12-14 Varje år lägger tjejer cirka 1500 kronor på menstruationsskydd. En summa som för många inte är obetydlig. Att gå in i puberteten kan vara jobbigt nog. Om det dessutom är så att det av ekonomiska eller andra skäl, är svårt att prata med sin familj om behovet av mensskydd riskerar det att bli värre.

Mer än var tionde kvinna och flicka i Sverige upplever att de är obekväma i sociala sammanhang när de har mens. Följden kan bli att man inte deltar i idrottsundervisning eller andra aktiviteter under mensen.

Flera kommuner runt om i Sverige har börjat med att på skolor och ungdomsmottagningar tillhandahålla menstruationsskydd till sina elever. Det handlar om förhållandevis små kostnader för samhället, men det gör en stor skillnad, uppges i ett pressmeddelande från Socialdemokraterna Strömsund.

Vi ser att det är en självklarhet att även våra unga tjejer får den möjligheten. Det får inte vara föräldrarnas ekonomi som styr om alla elever kan delta på likvärdiga villkor i undervisningen.

Initiativärendet om fria mensskydd från Socialdemokraterna har i dagens kommunstyrelse bifallits och nu tillskjuts medel för att utrusta skolornas toaletter med mensskydd.

Självklart ska det finnas mensskydd på skolans toaletter likväl som det finns toapapper och tvål, det är en jämlikhetsfråga, säger Sara Kjellsdotter, ledamot i kommunstyrelsen för Strömsunds kommun.

Upplagd text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr