Första supersnabbladdaren i Hammerdal

nyheter

2022-12-7  Den 7 december öppnar OKQ8 och Skellefteå Kraft en supersnabbladdare, med två laddpunkter i Hammerdal.

Målet med den stora satsningen på svensk laddinfrastruktur är att öka tillgängligheten för elbilsförare i hela landet genom Sveriges största nätverk, med 800 laddpunkter, fördelade på 300 OKQ8-stationer, senast 2026.

Under tredje kvartalet 2022 var 51 procent av alla nyregistrerade personbilar i Jämtland laddbara (sammanlagt registrerades 479 nya bilar). Av dessa laddbara fordon var 74 procent rena elbilar. De resterande var så kallade laddhybrider, det vill säga fordon som går att ladda och köra på el, men som även har en förbränningsmotor.

När allt fler byter till elbil måste det bli smidigare att ladda. Det ska också vara lika enkelt att betala för elen som för bensin eller diesel, menar OKQ8. – Nu ökar vi tillgängligheten för alla elbilsförare i Hammerdal med supersnabbladdning med upp till 150 kW.

-Genom att göra det enklare och snabbare för kunderna att ladda elbilen så hoppas vi att viljan att byta till elbil ökar, vilket är en viktig del i omställningen mot en hållbar framtid, säger Karin Hellgren, Kommunikationschef på OKQ8 i ett pressmeddelande.

När supersnabbladdaren med totalt två laddpunkter öppnar på OKQ8, Sikåsvägen i Hammerdal kommer betalning kunna ske smidigt både med vanligt bankkort, laddkort från OKQ8 och med appen OKQ8 Elbilsladdning. Oavsett betalningsform tillkommer ingen extra kostnad för kund.

-Övergången till förnybar el som huvudsaklig energikälla är avgörande för en hållbar samhällsomställning. Bättre laddmöjligheter gör det enklare för fler att ta beslutet att skaffa elbil, säger Sanna Lundström, affärsområdeschef Marknad, Skellefteå Kraft.

Nationell utrullning Supersnabbladdarna idag,  totalt 92 laddpunkter, finns på OKQ8 i Burträsk, Halmstad, Hammerdal, Hisings Backa, Huskvarna, Junsele, Kiruna, Kungsbacka, Linköping, Norsjö, Pajala, Skellefteå, Sollentuna, Sundsvall, Trelleborg, Upplands Väsby, Valbo, Vittangi, Ödeshög, och Örebro.

OKQ8:s plan är att etablera minst 800 laddpunkter vid 300 stationer fram till 2026. – För att nå vårt mål om att etablera 800 laddpunkter fördelade på 300 stationer och därmed förverkliga Sveriges största nätverk för supersnabbladdning behöver tillståndsförfarandet bli mindre tidskrävande och mer förutsägbart. Vi har just nu 12 laddare med totalt 24 laddpunkter som står ”klara” runtom i landet och endast saknar ström.

-Vi hoppas att den nya regeringen gör vad de kan för att möjliggöra snabbare utbyggnad framöver, säger Karin Hellgren.

OKQ8 Scandinavia OKQ8 Scandinavia har verksamhet i Sverige och Danmark och är ett av Skandinaviens största drivmedelsbolag. Vi är en engagerad, kundorienterad och hållbarhetsfokuserad organisation med cirka 5 000 medarbetare. Vårt mål är att vara klimatneutrala i egen drift 2030 och i hela värdekedjan 2045 genom att driva utvecklingen av mer klimat- och miljövänliga drivmedel och produkter.

OKQ8 Scandinavia har cirka 1 000 servicestationer, vår egen bank och ett av marknadens starkaste företagserbjudanden. Läs gärna mer på okq8.se *Newsworthy Fakta • Betalningsterminalerna tar emot både Visakort och Mastercard. Det går även bra att betala med appen OKQ8 Elbilsladdning.

• Varje supersnabbladdare har två laddpunkter och kan endast användas av elbilar, eftersom hybridbilar kräver en speciell kontakt.

• Supersnabbladdarnas effekt är 150 kW, vilket är betydligt högre än de vanligt förekommande snabbladdarna om 50 kW.

• Beroende på bilens kapacitet och batteriet kan en bil laddas för ytterligare 25 mils körning på ungefär 20 minuter.

• Skellefteå Kraft, som producerar 100 % förnybar el genom egna kraftstationer för vind- och vattenkraft samt bioenergi, står för såväl installationer och underhåll som leverans av elen i supersnabbladdarna.

Upplagd text: Barbro Ericson

Foto: Privat

affarsnyttnorr