Sofia tillsammans med döttrarna Kelly och Cindy. Foto: Cathrine Blixth.

Föräldrarna är både ledsen och bestört över kommunens beslut att lägga ner dagmammeverksamheten.

nyheter

2019-02-14 Sofia Sannemo och Erik Nytomt från Tullingsås, Strömsund, har tre barn varav två går hos dagmamma, något föräldrarna uppskattar och känner stor trygghet med. Men nu har kommunen istället beslutat att barnen skall få en plats på någon av Strömsunds förskolor och dagmammorna skall i fortsättningen få en tjänst på en förskola. En stor förändring för både barn och dagmammor.

Sofia och Erik är hemvändare. De flyttade till Östersund men efter några år längtade de hem. Största anledningen att flytta tillbaka till Strömsund var just för att kommunen kunde erbjuda deras dotter en plats hos en dagmamma.  Idag är föräldrarna både ledsen och bestört över kommunens beslut. Dottern som då skolades in hos dagmamman har särskilda behov och behöver en lugn hemmamiljö i en liten barngrupp då hon har allergier och är infektionskänslig.

-Vi ville flytta hem igen och den stora anledningen var att det fanns plats för Cindy hos en dagmamma. Det innebar en stor trygghet för oss eftersom hon har allergier och är infektionskänslig. Vad som händer nu vet vi inte. Jag blev chockad när jag fick höra att i fortsättningen försvinner dagmammorna. Den informationen fick jag i höstas, av vår dagmamma som precis hade läst om förändringen i tidningen.

Jag blev bestört. För oss har det ju funkat så himla bra, men nu känns det bara som att det kommer bli någon form av förvaring av barnen. I skollagen står det ju att kommunen ska kunna erbjuda plats hos dagmamma. Jag tycker att kommunen hade kunnat komma med den informationen till oss föräldrar och dagmammor först.  Enligt Hans Olof Carlsson som är Kvalitetsutvecklare inom Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen så ska vi föräldrar få en chans att kunna påverka detta med placeringen av barnen, men hur? Jag är mammaledig fram till slutet av april och då är det ju tänkt att jag ska gå tillbaka till jobbet på 100%.  Men både jag och Erik har tillsammans bestämt att vi ska gå ner på halvtid båda två, just för att barnen ska få vara hemma så mycket som möjligt, Kelly är 1 år, Lennon 3 år och Cindy 7 år, berättar Sofia.

Sofia skriver till kommunen:

Inför beslut om dagbarnvårdarnas framtid önskar undertecknad få framföra varför det känns otroligt viktigt att dessa får vara kvar.

När vi beslutade att flytta tillbaka till Strömsunds kommun så föll valet på Strömsund just för att det fanns dagbarnvårdare att söka till. Det finns många orsaker till varför dagbarnvårdare kan vara ett bra alternativ till den vanliga förskolan för många familjer, för oss var detta några av orsakerna:

  • För oss var den främsta orsaken ett barn som är extra infektionskänsligt pga bakomliggande sjukdom/diagnos, en mindre barngrupp i hemmiljö gjorde att hon inte lika lätt utsattes för alla upprepade smittor som lätt sprids i större barngrupper.
  • Ätsvårigheter/problem med intag av föda gjorde det bättre att vara i en liten grupp i hemmiljö för att få lugn och ro vid måltiderna samt att det blev en trygghet att samma person och endast en person vid varje tillfälle hjälpte till vid måltiderna.
  • En del barn, framförallt mindre barn kan må bättre av en mindre barngrupp och att det är i hemmiljö gör det lättare att känna trygghet för både barnet och föräldrarna.
  • Behovet av en lugn miljö och möjlighet till vila kan vara bättre i en liten barngrupp i hemmiljö.
  • När man har barn med särskilda behov är det otroligt värdefullt att bara behöva ha kontakt med en dagbarnvårdare och man vet att det är samma person man möter varje dag och att denna känner barnet/barnen och barnets behov väl.
  • Dagbarnvårdare har för vår del bidragit till att vi båda föräldrar kunnat arbeta i den utsträckning vi gjort och flytta tillbaka till våran hemkommun vilket inte hade varit möjligt annars.
  • Dagbarnvårdarna tar inte bara hand om barnen utan dom får även vara sig egen kock och städerska så dom gör ett fantastiskt arbete.I dag hoppas jag och många andra som både har dagbarnvårdare i dagsläget och önskar det i framtiden att ni kan ta ett beslut där dagbarnvårdarna kan få vara kvar för att det ska finnas ett alternativ till den traditionella förskolan, alla har olika behov och behöver därför ha olika lösningar för att både barnet och föräldrarna ska känna trygghet då det behöver lämna bort sina barn för att kunna arbeta.Jag hoppas att denna trygghet ska få finnas kvar i vår kommun.Med vänlig hälsningSofia Sannemo (mamma till ett barn som gått hos dagbarnvårdare, ett barn som går och ett som ska börja under våren 2019. Distriktssköterska och bvc-sköterska).

Affärsnytt kontaktar Kommunen för att få en förklaring till förändringen som lett till Sofias oro. 

Hans Olof Carlsson, Kvalitetsutvecklare Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen på Strömsunds kommun svarar:

-Dagbarnvårdarna kommer erbjudas arbete inom förskolan/kommunen. Däremot kommer de inte arbeta som dagbarnvårdare.

När togs beslutet?

Processen inleddes vid barn-, kultur- och utbildningsnämndens sammanträde den 18 oktober 2018 då (§100) då förvaltningschefen kom med ett förslag till budget 2019 för att barn, kultur- och utbildningsförvaltningen skulle komma i ram. Det slutliga beslutet togs 5 januari 2019.

Generellt kan man säga att när ett förslag på en organisationsförändring är antaget/beslutat politiskt måste det först hanteras fackligt. Den fackliga processen omfattar facklig samverkan, risk-och konsekvensanalyser och slutligen facklig förhandling. Innan dess är det inte möjligt att informera vårdnadshavare och andra berörda. Risken är annars stor att det leder till mer ovisshet, frågor och oro bland de olika berörda. Dessutom är risken stor att föräldragrupper ställs mot varandra. Ingen vill själv drabbas när åtgärder måste vidtas.

När får föräldrarna veta vart deras barn skall få plats på en förskola?

Nu när det slutliga beslutet är taget kommer föräldramöten att hållas 18-19 februari. Där kommer det att informeras kring valprocessen. Detta för att de ska kunna vara med och påverka på vilken förskola deras barn ska placeras.

Information till föräldrar vill vi inte skicka ut innan det finns något klart beslut. Däremot är det mycket olyckligt, om det stämmer, att berörd personal inte fått veta att ett förslag finns som kan påverka deras arbetssituation. Det slutliga beslutet togs 5 februari 2019. Att vi skulle involvera föräldrar innan det slutliga beslutet är taget skulle kunna bli väldigt konstigt. Föräldragrupper skulle ställas mot varandra. Genomförandet ligger fortfarande fem månader bort så jag tycker inte att informationen kommer för sent.

Även om de föräldrar som kontaktat dig känner oro kan jag lova dem att vi (ledning och personal) inom barn-, kultur-och utbildningsförvaltningen kommer att göra vårt yttersta för att förändringen ska bli så liten som möjligt för barnen och deras familjer. Att barn och föräldrar även i fortsättningen ska känna sig trygga med den barnomsorg som erbjuds i vår kommun även om det framöver inte omfattar dagbarnvårdare.

Föräldrarna kommer under våren få ett erbjudande om förskoleplacering, som de i egenskap av förälder kommer att kunna påverka. Det innebär att de får möjligheten att välja förskola. Då kan man tex önska samma förskola som sin bästa kompis. När vi sedan ser hur valen utfallit så hoppas vi att alla kan vara där de har önskat men det beror naturligtvis på hur många som sökt på varje förskola. I slutänden är det förskolecheferna som beslutar vart man får plats. Enligt vår tidsplan ska det arbetet vara klart i mitten av april, säger Hans Olof Carlsson.

De barn som går på Förskolan ”Myran” i Strömsund kommer också få se förändringar. De kommer bli erbjuden plats på någon av de andra förskolorna i Strömsund.

Varför Myran läggs ner:

Orsaken till varför myran läggs ner är att det blir 36 färre barn i Strömsunds tätort och i kommunen totalt till hösten. Det innebär att barn, kultur och utbildningsförvaltningen får 4-5 miljoner mindre att göra förskoleverksamhet för. Det vi då kan göra är att ta bort personal eller lokaler. Vi vill inte ta bort personal utan hellre minska på hyreskostnader. Att det blev myran som blev föreslagen för nedläggning är för att det är en enavdelningsförskola (som är mer sårbar ur personalsynpunkt) och dessutom är huset i dåligt skick med synpunkter på både luft och buller/ljud. Alternativet att inte göra någonting finns inte.

När det gäller barnen och personalen på myran gäller följande: personalen ska vi flytta till nya arbeten på förskolorna i tätorten i första hand. Sen ska föräldrar få möjligheten att välja förskola för sina barn. Det kommer att bjudas in till informationsmöte under februari.

Senaste bokslutsprognosen 2018 visar att kommunen kommer att göra ett underskott på ´cirka 11 miljoner kronor. Resultatmålet ligger på plus 13 miljoner kronor. Dessutom verkar det som Sverige närmar sig en lågkonjunktur inom den närmaste tiden samt minskade statsbidrag från staten/regeringshåll. Kostnaderna för att bedriva välfärdstjänster ser ut att öka fortare än våra intäkter vilket även gäller vår förvaltning och kommunen i stort.

Den stora utmaningen är, för alla oss som arbetar inom Strömsunds kommun, att jobba med kostnadsminskningar och effektiviseringar så inte kommunen använder mer pengar än vad som kommer in i form av skatter och bidrag, uppger Hans Olof Carlsson, Kvalitetsutvecklare Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen, som förklaring till kommande ändringar inom barnomsorgen i Strömsund.

affarsnyttnorr