Foto Cathrine Blixth.

Fler vårdärenden i Strömsund än normalt

nyheter

2023-06-24 Fler vårdärenden än normalt i Strömsund i maj. Under den senaste månaden tog SOS Alarm emot 149 stycken 112-samtal med vårdbehov i Strömsunds kommun. Det är över snittet för maj, historiskt sett.

Även i Jämtlands län rapporterades fler samtal om vårdärenden än normalt för att vara maj (1 291 stycken jämfört med månadssnittet 1 053). I sammanlagt sju av åtta kommuner i länet låg antalet 112-samtal över det historiska snittet för månaden.

Härjedalen tog emot flest samtal per invånare bland kommunerna i Jämtland. Strömsund tog emot tredje flest samtal i Jämtlands län.

Jämfört med resten av året brukar maj vara en tämligen normal månad gällande samtal om vårdärenden i Strömsund. I snitt har SOS Alarm fått in 111 samtal om vårdärenden i maj i Strömsund sedan 2015. Juli är den månad då antalet samtal brukar vara högst, medan februari har varit lugnast under de senaste åren.

– Under maj hade vi fler vårdrelaterade samtal till 112. Antalet samtal ska dock inte likställas med ambulansärenden. En av våra viktiga uppgifter är att säkerställa att hjälp förmedlas till rätt vårdnivå. Om vårdbehovet inte är så akut att det behövs sjukvård på väg till sjukhus rekommenderar vi den hjälpbehövande att själv ta sig till sjukhuset alternativt att ringa 1177 för sjukvårdsupplysning, säger Sandra Hjerling på SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Den här texten bygger på statistik från SOS Alarm.

Upplagd text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr