Arkivbild Be.

Fjällsjömarkna’n – hela byns fest!

nyheter

2019-07-4 Till helgen den 6 och 7 juli infaller Årets stora händelse i Backe. Det blir Fjällsjömarknan som är en tradition sedan 1946. Då kommer hemvändare och annat folk från när och fjärran.

Under de två dagarna lördag och söndag blir det uppträdande, torghandel med försäljare från olika delar av landet. Det blir disco och servering och mycket annat.

tn_DSC00062 (2)

Arkivbild från 2012 Karneval Fjällsjömarknan. Foto Be

Fjällsjömarknan i Backe drog man igång vid sekelskiftet och 1996 firade Fjällsjömarknan 50 år.

Det är alltså en lång historia som tecknats ner och som återges här:

Då låg Fjällsjömarknan i övre delen av Backe kring vägskälet mellan gamla Jansjövägen och Hotingvägen. Hela sträckan var fylld med folk som köpte och sålde. Den marknad som då hölls var en vintermarknad och anordnades veckan omkring den 9 december.

1996 firade Fjällsjömarknaden 50 år. Den första marknaden, i dess nuvarande utformning, hölls de två första helgerna i juli 1946. Även den mellanliggande onsdagen var festligheter anordnad. De första tre åren höll festligheterna till på Hembygdsgården, men 1949 inköptes Stenhammaren av Kramfors AB, och sedan dess har den varit platsen för Fjällsjömarknan.

Stenhammaren kallas av många för ”västras vackraste festplats”. Här finns en stor dansbana, discotält, loge och en utescen. Endast en gång har marknaden fått ställas in. Det var 1977 då taket på dansbanan rasade in av all snö, och något nytt tak hann aldrig komma på plats.

Idag hålls torghandel med försäljare från olika delar av landet på samhället under de två dagar som marknaden pågår. Det lugna och behärskade Backe förvandlas till ett eldorado av gatuförsäljning och festyra.

Marknadståget 1948 ordnades Fjällsjömarknadens första marknadståg. Tåget utgick från ”övre delen av byn” och gick genom hela samhället. En pristävling utlystes om bästa marknadsskjutsen. I uppropet till denna pristävling skrevs att ”den eller de som medföljer åkdonet bör kläda sig så att det påminner om sekelskiftets marknader”. Första pris var en roddbåt. Publiken på festplatsen och utefter vägen där tåget gick fram fick rösta på bästa ekipage. Det året gick vinsten till John Svensson och Ada Gjersvold från Sil.

affarsnyttnorr