Fira lokala naturvårdens dagar
nyheter
2020-08-25
Från Naturvårdsverket kommer information om naturvårdens dagar den 28–30 augusti. Då ska samtliga kommuner runtom i landet bjuda in allmänheten att delta i aktiviteter kring lokala naturvårdsprojekt.
Under lokala naturvården dagar, LONA-dagarna, visar kommuner, föreningar och andra lokala aktörer upp sitt arbete med att bevara natur- och kulturvärden samt vilka möjligheter invånarna har att uppleva naturen.
– Lokala naturvårdens dagar är till för att få fler invånare att upptäcka naturen, inte minst den viktiga tätortsnära naturen som vi vet har stor betydelse för folkhälsan. I år har naturen fått en extra viktig roll för vårt välbefinnande, säger Cathrine Lundin på Naturvårdsverket.
Exempel på aktiviteter som erbjuds i år är kajakpaddling i Åre, vandring i Arjeplog och Omne, tillverkning av fröbomber och bibatterier i Båstad, besöka en våtmark i Sinarpsdalen, lära sig om salamandrar och invasiva växter i Marks kommun, håva efter djur och växter i Falsterbo, utforska platåbergslandskapet vid Naturum Hornborgasjön och hälsa på i humleparken på Nytorps gärde i Stockholm.
Många av de lokala naturvårdsprojekten handlar om att sprida kunskap om den lokala naturen och restaurera naturmiljöer, men också om att göra naturen mer tillgänglig för invånarna, till exempel genom att göra stigar, bryggor och parkeringar som underlättar för fler att komma ut i naturen.
Tid och plats för aktiviteter 2020 (hela landet)
Det kan finnas aktiviteter som inte är med här, så besök din kommuns webbplats och se om de anordnar något.
Vad är den lokala naturvårdssatsningen, LONA?
Den lokala naturvårdssatsningen LONA som startade år 2004 har bidragit till närmare 4 000 lokala naturvårdsprojekt i alla Sveriges län och i de flesta kommuner. Det är ett statligt bidrag som stöder lokala initiativ och projekt inom naturvård och friluftsliv. Det är kommunerna som söker LONA-bidrag, men projekt kan även initieras och drivas av andra lokala initiativtagare. Vänd dig till din kommun om du har en projektidé.
Upplagd text samt foto: Barbro Ericson
affarsnyttnorr