Finns det något sätt kvar att ta sig igenom Vasaloppet, som ingen tidigare provat?

nyheter

2023-01-22 Robin Bryntesson samlar pengar till utsatta människor i Ukraina. I ett pressmeddelande uppmanar han vårt folk att hjälpa till att stötta. "Att ingen kan göra allt, men alla kan göra något" är, om än en klyscha, även en sanning. Insamlingen är startad och du kan bidra redan nu. Swish: 123 392 76 96 För större samarbeten, kontakta jimmy@humanrescue.se Hemsida: humanrescue.se

Den frågan ställde sig Jimmy Hemmingsson och Robin Bryntesson. Svaret blev att åka de 90 kilometrarna baklänges, med ryggen i front.
Det började som en rolig idé en kväll i höstas när Jimmy Hemmingsson och Robin Bryntesson träffades. Jimmy är initiativtagaren till Human Rescue Ukraine, en ideell
välgörenhetsorganisation som hjälpt till sedan invasionen av Ukraina.

De gör riktade insatser på plats, hjälper de som drabbats av kriget och samarbetar med det ukrainska parlamentet.

Robin är skid- och diabetesprofilen som inte är helt ovan att göra saker annorlunda. 2019 startade han sist i Vasaloppet för att se hur långt han kunde ta sig uppåt i resultatlistan. Men i år vänder han på sig när startskottet går och åker baklänges mellan Sälen och Mora.

– Om de senaste gångerna jag åkt Vasaloppet har varit på skoj, är denna gång en utmaning av allvarlig karaktär, säger Robin Bryntesson i ett pressmeddelande. Han fortsätter:

-Vi gör den här utmaningen för att samla in pengar till organisationen Human Rescue Ukraine. Det kan verka svårt att åka 90 kilometer baklänges. Men det är ju samtidigt små bekymmer om man jämför med vilka utmaningar människor i Ukraina går igenom, varje dag, uppger han.

– Sedan invasionen av Ukraina har vi funnits behjälpliga. Vi har åkt till gränsen av Ukraina med flera busslaster av förnödenheter som vi samlat in. Vi har även hjälpt de som vill fly att ta sig med samma bussar på resan tillbaka till Sverige, berättar Jimmy Hemmingsson.

Eftersom vi varit på plats och följt utvecklingen på nära håll har vi sett ett behov av sjukvård ute på fältet.
Pengarna från insamlingen kommer därför gå till att köpa svenska bandvagnar som byggs om till ambulanser för att kunna ta sig fram och vårda skadade, men även kunna evakuera människor från svåråtkomliga platser.

Utmaningen i spåret är inget Robin gör själv, han får guidning av tre skidåkare som åker framåt och bildar en ”bubbla” för att undvika eventuella kollisioner med andra som åker loppet.

Att ingen kan göra allt, men alla kan göra något är, om än en klyscha, även en sanning.

Insamlingen är startad och du kan bidra redan nu.
Swish: 123 392 76 96
För större samarbeten, kontakta jimmy@humanrescue.se
Hemsida: humanrescue.se

Upplagd text: Barbro Ericson

Foto: Privat

affarsnyttnorr