Finland är ett föredöme i Norden

nyheter

2020-04-30 Republikanska föreningen har i dag tilldelat Republiken Finland utmärkelsen Årets republikan för år 2019. I motivering ingår att Finland är en demokratisk förebild i Norden då landet har en folkvald president.

Idag ska vi också lyfta fram vårt grannland Finland som utsetts till ett föredömligt land som är in inspirationskälla i Norden. Så här skriver de i ett pressmeddelande:

Motiveringen:
”Republiken Finland fyllde 100 år under 2019. Finland är därmed ett föredöme och föremål för inspiration i Norden. Detta genom att ha blivit första europeiska land där kvinnor fick rösträtt samt för att det var tidigast av alla nordiska länder med att bli en republik där alla medborgare har samma rättigheter.”

Kommentarer från Republikanska föreningens ordförande Ulf Bergström:
– Sverige kan lära av Finland om hur en statschef utses på demokratisk väg, genom presidentval istället för blodsband. Kan Finland, kan Sverige! Det är bättre att svenska medborgare aktivt kan välja statschef, än att en enda, vit, kristen heterofamilj ärver uppdraget som Sveriges statschef. Monarkin är skamlig och strider mot demokratins hela väsen, säger Republikanska föreningens ordförande Ulf Bergström

– Allt fler tar ställning för ett modernt Sverige. Det är inte en fråga om, utan när Sverige blir republik. Vi är närmare vändpunkten än vad många tror och vi kommer därför att bli en republik snabbare och enklare än vad många tror, avslutar Ulf Bergström.

Bakgrund:
Republikanska föreningen utsåg Årets republikan för första gången år 2005. Då tilldelades författaren Vilhelm Moberg priset postumt. Priset består förutom äran ett diplom av den erkände konstnären Carl Johan De Geer.

Upplagt: Barbro Ericson

Bild privat.

affarsnyttnorr