Bild privat.

Fernando utvisas efter åtta år i Sverige

nyheter

2019-02-11 Fernando Messee, är fotbollskillen med stora talanger som bott i Strömsund under många år men som nu har utvisats. Fernando Messee, en snabbfotad talang som spelade yttermittfältare i IFK Strömsund. En glad och spontan kille som saknas både bland spelare och ledare men också av andra vänner och bekanta i Strömsund.

I fotbollz.se har Johan A Johansson skrivit om en stor fotbollstalang som kom till Strömsund som barn och nu efter åtta år har han utvisats. Något som har engagerat många vänner och bekanta i Strömsund. Här följer inlägget:

Fjolårets säsong blev lyckad för IFK Strömsunds herrar i division fyra. Som nykomlingar från femman skuggade laget hela tiden serieledarna och visade sig ytterst svårslagna. Till sist fick också laget avsluta säsongen med kvalspel till division tre. I kvalet räckte laget inte riktigt till men kunde ändå visa att man hängde med bra i matcherna.

 Strömsunds egen Messi gjorde inte så många mål själv under fjolårssäsongen men genom sitt osjälviska spel spelade han fram sina lagkamrater till oräkneliga målschanser och mål. Vid IFK Strömsunds egen fotbollsgala efter fjolårssäsongen blev Fernando av spelarna själva utsedd till årets spelare inom IFK Strömsunds herrfotboll.

Tyvärr är nu Fernando förlorad både för IFK Strömsund och för Jämtland. Efter att ha kommit som barn till Strömsund står det nu klart att Fernando, efter hela åtta år i Sverige, kommer att utvisas.

När Fernando dök upp i Strömsund efter att ha flytt från sitt hemland Ekvatorial-Guinea blev han omedelbart en del av IFK Strömsunds fotbollsverksamhet. Med sitt positiva, ödmjuka och anspråkslösa uppträdande blev han snabbt en populär person inom fotbollsverksamheten och i samhället i övrigt.

Trots sin låga ålder tog Fernando snabbt en plats i A-laget som vid den tiden spelade i division fyra. Snabbt blev han en profil inom laget och även i resten av jämtlandsfyran. Trots att han i början inte behärskade svenska, och dessutom var den ende spansktalande spelaren i laget, tycktes detta inte vara något problem för Fernando.

Fernando har alltså nu under många år tillhört IFK Strömsunds herrlag men har också gjort många andra insatser för IFK, bl.a. som ungdomsledare vid klubbens s.k. fotbollsskola. Han har under både med och motgångar alltid uppvisat ett föredömligt förhållningssätt både inom fotbollen och i samhället i övrigt.

Att han nu, efter att just ha gått ut skolan, tvingas lämna såväl jobb som alla vänner inom och utom fotbollen känns förstås ofattbart för de flesta. Det är också jobbigt att tänka på den okända framtid som Fernando nu går till mötes i ett osäkert land där han aldrig levt som vuxen.

Säkert kommer också killarna i A-laget, som vant sig vid att ständigt höra Fernandos skämtsamma kommentarer i omklädningsrummet, känna att något saknas inför matcherna.

Och att Fernando är en mästare på att ordna bra stämning omkring sig visar den här lilla historien:

Inför en svår och viktig bortamatch för några år sedan höll strömsundstränaren en ovanligt lång och detaljrik genomgång inför matchen. Magnetmarkörerna på taktiktavlan åkte fram och tillbaka i rasande tempo, det skulle fallas ner här, markeras och bytas plats där, muren skulle ställas upp på ett visst sätt från höger och ett annat sätt från vänster.Spelarna, varav många dessutom inte hunnit lära sig svenska, såg minst sagt förvirrade ut. Efter att genomgången var klar kom den obligatoriska frågan: ”Har alla förstått?”

Frågan möttes av tystnad och många av spelarna fick bråttom att knyta skosnörena eller titta efter något i sina väskor. Det enda som efter en stund bröt den kompakta tystnaden var Fernandos glada stämma:

– ” Ja, där hör ni ju grabbar vad han säger! Det är ju enkelt! Gör mål bara så är det klart sen!”- Taktiksnack är ju strängt taget överflödigt när tränaren har tillgång till såna killar i omklädningsrummet.

Ett stort tack till Fernando för allt han uträttat inom IFK Strömsund och alla inom klubben hoppas att vår vän och A-lagsspelare en dag kan återkomma till klubben och länet, skriver Johan A Johansson på fotbollz.se.

affarsnyttnorr