Får vänta ett år på slakt av BKD-smittad fisk

nyheter

2024-07-4 Fiskodlingen i Gärdnäs i Ströms Vattudal tillåts vänta ett år med att slakta BKD-smittad fisk uppger SVT vid en intervju med Madeleine Haal Gertzell, ställföreträdande enhetschef vid Jordbruksverket.

Att odla kassfisk i Gärdnäs har under årens lopp förorsakat många frågetecken och nu senast uppgavs att den drabbats av njursjukdomen BKD. Då togs beslut att 700 ton regnbåge ska slaktas ut efter att smittan upptäckts.

Men trots att fisksjukdomen klassas som så allvarlig att det i inlandet finns ett utrotningsprogram mot den tillåts företaget vänta ett helt år med att slakta ut en del av den smittade fisken. Och enligt Madeleine Haal Gertzell som är ställföreträdande enhetschef vid Jordbruksverket väger de smittskyddet mot de näringsfrämjande åtgärderna.

Totalt är det 700 ton regnbågslax som ska slaktas ut på fiskodlingen, som därefter ska saneras, för att bekämpa risken för smittspridning av fisksjukdomen BKD. Detta efter ett beslut från jordbruksverket.

Men trots att Sverige har ett så kallat utrotningsprogram för att bekämpa smittspridning av BKD innebär beslutet att den smittade fiskodlingen inte töms på fisk på en gång.

En del av fisken – en yngre generation – ska slaktas redan i början av juli och resten först om ett år.

Det innebär att en del av fisken kan vara kvar i ytterligare ett år i sina öppna kassar.

Ytterligare en konsekvens är att den fisk som ska slaktas nu i sommar kommer att bogseras över vattnet till företagets andra anläggning i Ströms Vattudal för avlivning där. Och då föra smittan vidare dit men man anger att .det är bara där det finns en anläggning för avlivningen, säger Madeleine Haal Gertzell till SVT.

Det är också bättre att transportera fisken via vattnet än landvägen, av djurskyddskäl: det är mindre plågsamt för fisken. Därför är det den bästa lösningen fastän smittan därmed förs vidare, enligt jordbruksverket.

Text: Barbro Ericson

Arkivbild: Cathrine Blixth

Fisken är inte från Gärdnäs kassodling.

affarsnyttnorr

Kommentarer är avstängda.