Bild privat.

Fantasieggande tidsresor för kommunens femåringar

nyheter

2019-06-13 Locket snurrar och tidsresan har börjat! Under tre tillfällen i vår har ett antal förskolor i kommunen medverkat i årets handelsbodstidresor där barnen fått uppleva hur det var att leva och handla för 100 år sedan.

-Det var jättespännande, speciellt i handelsboden, säger Ella Stjernström Arvidsson från Sikås. 

Förskolor från Hoting, Kyrktåsjö, Hammerdal, Backe, Rossön och Hallviken har deltagit i årets tidsresor på Jamtli öppna förskola i Strömsund. Och det är inte vilka resor som helst. När ljuset är tänt och locket har snurrat klart har barnen rest över 100 år tillbaka i tiden och får under några timmar uppleva hur det var att leva och handla på den tiden. Barnen får nya namn som var vanliga vid förra sekelskiftet, och något klädesplagg som förstärker att de hamnat i en ny tidsepok. Sedan börjar äventyret på gården.

Tidsresa50

Stor inlevelse Det är ett fantastiskt skådespel som utspelar sig när förskolläraren Helvi Rosendahl förvandlas till mor Edit och hennes kollega Agneta Wallberg till moster Karin i 1890-talets Strömsund. Förskolepersonalen får agera dräng och piga i den fiktiva historien.

Tidsresa55

Privata bilder.

-Vi gör alla barn delaktiga och de får lära sig lite mer om självhushållning och byteshandel. De får prova på några typiska hemsysslor från sekelskiftet, som att mangla, piska mattor och såga ved. I handelsboden får de byta varor som smör, skinn och potatis från sin egen gård till andra varor från handelsboden. Under tidsresan får de använda alla sinnen och ta till sig historien på ett avslappnat och roligt sätt, säger Helvi Rosendahl.

Träna begrepp och samarbete

Förr i tiden bodde nästan alla ute på landet. De odlade egen potatis och korn och de hade ladugård där det fanns kossor, får och höns. Under tidsresan får barnen chans att berätta om vilka ”produkter” man fick från olika djur i självhushåll. Att kon ger oss mjölk och grädde som förvandlas till smör, ost och fil till exempel.

-Efter besöket har barnen förhoppningsvis fått både en större förståelse för självhushållningens samhälle, det annorlunda varuutbudet och byteshandel. De har även fått träna olika former av begreppsbildning, som volym och vikt. De har räknat och läst och fått lite social träning då de övat på att vänta på sin tur och samarbeta med sysslorna. Jag älskar det här och att få kliva in i rollen som piga, säger Agneta Wallberg och skrattar.

Ella Stjernström Arvidsson från Åshagens förskola i Hammerdal är ett av alla barn som gjort en tidsresa. Hon hade en spännande förmiddag tillsammans med sina kompisar, den avslutades med tunnbrödsstutar och saft kring långbordet i storstugan på Ströms hembygdsgård.

-Besöket i handelsboden var jätteroligt. Det var kul att få väga och mäta, säger hon.

Satsningen på tidsresor för femåringar har varit möjlig genom bidrag från Skapande skola.

 

affarsnyttnorr