Sverker Borg vill se bättre ordning vid återvinningen i Strömsund.

F.d kommunalarbetare Sverker Borg har synpunkter

nyheter

2019-11-30 Sverker Borg som idag är pensionerad kommunalarbetare har flyttat från hembyn Strand till Strömsund och han är ute på promenad varje dag. Ofta passerar han stationen för källsortering efter Lövbergavägen. Det är här som synpunkterna kommer. "Jag förstår inte varför folk har så svårt att göra en rätt sortering". Jag blir upprörd säger han.

Många känner Sverker Borg som under 30 år har arbetat åt Strömsunds kommun. Han har varit ”grovjobbare” uppger han och har inte alltid haft så fina uppdrag, berättar han och ler. Det verkar som han ser tillbaka på sitt arbete med både glädje och stolthet.

-Ja det är väl så att man ska väl inte lägga sig i allt som inte tilltalar en, men när man ser hur folk missköter platsen med källsorteringen mitt i byn, ja då kan jag inte annat än reagera. Folk slänger saker här som egentligen ska på Återvinningsstationen på Lia och när containern är full, ja då slänger de skräpet på backen.

-Jag har kommit dit vid flera tillfällen, då kan det komma personer med bilen fullastad med emballage från exempelvis en möbelfirma. Skrymmande kartonger som de försöker vika ihop så gott det går för att överhuvud taget få in dem i containern. Lyckas de, ja då har de snabbt fyllt större delen av utrymmet. Misslyckas de, ja då slänger de det direkt på backen. Det är dåligt gjort för de kan faktiskt åka upp på Lia och lämna av större kartonger och emballage i stället för att fylla containern på byn.  Ja kostnadsfritt är det också, upplyser Sverker.

Det irriterar mig att det inte går göra som det ska göras och jag har också varit i kontakt med Lundstams i Östersund, som sköter tömningen, och pratat med en person som sköter översyn av området och han är av samma uppfattning som jag. Jag har sagt till dem att det ser ut att behövas flera containers eller så måste de tömmas oftare. På Tingvallaområdet har de en annan form av containers, lite mindre, men kanske kunde Lundstams komplettera återvinningsplatsen med ett antal av den sorten.

Ja, ja, säger Sverker Borg, man skulle vilja säga till på skarpen åt de som man stöter på och ser hur de fullkomligt struntar i hur det ser ut efter dem. Visst har jag sagt till ibland också men inte hjälper de, säger Sverker och skrattar åt hela eländet, men det ligger mycket allvar bakom. Han tycker att med så fint område som ordnats och ligger centralt ska folk se till att hålla ordning.

Text o Foto: Barbro Ericson

 

 

 

 

affarsnyttnorr