Extra satsning vid samiska nationaldagen
nyheter
2018-02-2 Temakväll, världspremiär, belysta träd på hembygdsgården, islyktor i centrala Strömsund och lysande renar ovanför entrén till kommunhuset. Det är några saker som görs för att uppmärksamma jubileumsåret och samiska nationaldagen 6 februari.2018 är ett samiskt jubileumsår. Därför uppmärksammar Strömsunds kommun i år den samiska nationaldagen med bland annat en temakväll. I år är det 100 år sedan det första samiska landsmötet i Staare/Östersund på svenska sidan av Saepmie. Landsmötet 1918 var det första samlade steget mot demokrati och en samisk riksorganisation i Sverige.
Islyktor och vacker belysning
Under Kulturveckan firas och uppmärksammas jubileumsåret lite extra. Islyktor i de samiska färgerna ska pryda centrala Strömsund, vissa äldreboenden samt Folkets hus och belysta renar i trä står nu ovanför entrén till kommunhuset. De har kommunens jobbcenter formgett och tillverkat. Vid kommunhuset lyser också lamporna i samiska färger. Det ska även träden på Ströms hembygdsgård göra – och skapa en fantastisk vy för den som kör över bron.
– Det här året är speciellt och därför vill vi göra något extra för att fler ska bli delaktiga och känna stämningen. Det kommer att bli oerhört pampigt. Den 5 februari tjuvstartar vi firandet av 100-års jubileumet med föreläsning för både äldreomsorg och allmänhet om den samiska vaggan, gïerhkeme, med Christina Kuhmunen, säger kommunens samiska samordnare Aanna Johansson Larsson.
Temakväll på Folkets hus
På nationaldagen 6 februari hissar hon flaggan utanför kommunhuset klockan 9, då sjunger också ett antal elever som läser samiska ”Saemiej Laavlome”, Samefolkets sång. Skolorna och äldreomsorgen får dagen till ära renskav till lunch. Senare blir det temakväll på Folkets hus med samisk slöjdutställning, samtal kring den samiska elden, mingel, teaterföreställningen Deh! och fika samt filmen Sameblod som nyligen fick fyra priser på Guldbaggegalan. Deh! ska sedan turnera runt i skolorna. Överraskningar väntar också!
– Jag hoppas på en intim och mysig stund kring elden, alla åldrar är välkomna! De yngre får gärna prova koltar, säger Aanna Johansson Larsson.
Premiär för renskötarmemory
Måndagen 12 februari är det världspremiär för Anne Laila Buljo Åhréns renmärkes-memory på Saga i Gäddede.
– Det är en fantastisk bra idé och ett jättebra memory, både för att lära sig språket och de olika renmärkena. Kom gärna och provspela!, säger Aanna Johansson Larsson.
Under veckan är det även premiär för fyra glasskåp med samisk slöjd som är utplacerade på Levingsården i Gäddede, Grelsgård på Folkets hus i Strömsund, Café Saga i kommunhuset och biblioteket i Strömsund. Tanken är att slöjden ska rotera mellan de fyra platserna. Slöjdskåp finns redan på några ställen i kommunen, främst för att synliggöra det samiska hantverket för de äldre som inte själv besöker så många platser.
Fakta: Andra saker som händer
Samisk teater
Några av de elever som läser samiska som modersmål kommer att visa upp en teaterföreställning som de själva har gjort på biblioteket i Strömsund och för äldreomsorgen i februari. Den handlar om norrskenet som försvann.
Samiska rummet
Många skolklasser kommer på besök till Samiska rummet på Vattudalsskolan. Där får de se koltar från olika samiska områden och samisk slöjd. De får också information om samer och kan ta del av den samiska kulturen på nära håll. Aanna Johansson Larsson ger likande information i förskolor och skolor i kommunen när hon åker runt med samisk slöjd och kunskapsväskor.
Under året
Under hela jubileumsåret kommer det att hända saker i kommunen, bland annat föreläser Ewa Ljungdahl. En annan föreläsning handlar om Björngravar, det blir författarbesök och mycket mer.
Mer information Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare, 0670-164 46