Expedition fina fisken
nyheter
2016-10-20 Under tisdag och onsdag denna vecka har fiskeentusiaster samlats för att se leköring i bäcken vid Lövöns kraftverk. Ett skådespel där ihärdiga öringar förökar sig. En tvådagars expedition ledd av Christer Lövgren.-Öringen lägger sig på platten och kastar upp stenar från botten för att rensa och göra en grop där hon lägger sig för att invänta hanen. Det här kan pågå i dagar och ibland veckor säger Christer. En öring av större storlek kan kasta upp stenar lika stor som en knytnäve. På många ställen ser man gropar i bäcken där en hona legat och väntat på en hane. Det här är jämtlands öringstätaste bäck.
Vi har satt ut rom i bäcken och i närliggande tjärn. Ynglen föds i bäcken. När de blivit lite större så vandrar de ut i Stamseleviken för att hitta mer mat. När de blivit större, cirka 3-4 år så kommer de tillbaka till bäcken för att leka. 1973 började vi med att sätta ut rom. 1990 såg jag första leken här i bäcken. Ungefär ett 30-tal personer finns med vid varje expedition varje senhöst för att se leköringen. Anledningen till att vi åker hit under kvällstid beror på att fisken är mindre skygg när det är mörkt.
Vi körde hit grus som vi skottade ut och strax därefter dök en hona upp. Där stod hon och grävde i nästan två veckor för att få till en bra grop. När honan är klar med sin uppgift efter lek så sticker hon ut till sjön igen, säger Christer Lövgren.
Efter att ha spanat på röding i bäcken så samlas alla vid ett vindskydd. Här grillar man korv och kaffet kokas över öppen eld, svart och rivigt. En av de som följde med under expeditionen berättar att några varit på väg ner till bäcken för två veckor sedan och längs vägen hade de mött en björn. Det blev alltså ingen expedition för dem då de blev tvungna att backa därifrån för att ge björnen utrymme och slippa närkontakt. Ja mycket kan hända när man är ute i naturen.