EU godkänner Astra Zenecas vaccin

nyheter

2021-01-30 Nu har Covidvaccinet från Astra Zeneca godkänts av EU och det kan innebära att vaccination bland medborgarna snart är igång. Men än kan ingen garantera när vaccinet kommer att finnas i tillräcklig mängd.

I tidigare reportage uppgav vi att förseningar av vaccinationen för Covid-19 stoppats upp ordentligt på grund av brister i leveranserna. Vaccinsamordnare Cornelia Orhagen Brusmark uppgav då att vi i alla fall får vänta in i februari innan det börjar lösa sig med vaccinationsleveranserna. För att komma igång med effekt måste vaccinet från Astra Zeneca, den stora leverantören, godkännas inom EU. Nu är den saken klar för i går fredag kom beskedet.

Men även om vaccinet är godkänt så kan EU få mycket färre vaccindoser än avtalet. Det kan ge negativa effekter också för Sverige. Det är Astra Zeneca som är den största leverantören av vaccin.

Inriktningen var att komma igång med vaccinationen för full kraft i början av året, men det blev en missbedömning.  Vaccinet har inte levererats i tillräcklig omfattning. Till en början var planen att vaccinationen skulle komma igång i början av året med full effekt men så blev det inte. Nästa mål blev februari men det är också ett frågetecken. Allmänheten får nog inrikta sig på att vänta.

Först att vaccineras har varit de på äldreboende samt deras vårdare. När allmänheten ska få sitt vaccin är det fortfarande ingen som kan svara på. Kan det vara möjligt någon gång under februari?

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr