Arkivbild som inte har direkt koppling till reportaget.

Ett barn på 13 år stal parkerad bil i Hammerdal

nyheter

2023-01-31 En bilägare hade parkerat sin bil utanför en butik i Hammerdal men när han kom tillbaka var bilen borta. Bilen hade han lämnat igång. Spåren ledde fram till ett hus och en 13-årig pojke hade stulit den.

När bilägaren kom ut ur butiken och skulle ta bilen för att åka därifrån fanns den inte kvar på platsen. Den var stulen. Polis tillkallades och tack vare snötäckt mark så kunde de följa spåren som ledde till ett hus, där stod hans bil parkerad. I huset befann sig den 13-åriga pojken som tagit bilen.

På polisens sida kan man läsa om hur viktigt det är att inte lämna en bil med nyckeln i utan uppsikt.

”Vi vill inte att människor som inte bör köra bil får tillgång till fordonet, det kan handla om människor som är påverkade av alkohol eller narkotika, eller som det blev igår, ett barn. Igår lämnade en förare sin bil igång utan uppsikt, det resulterade i att ett 13-årigt barn hoppade in i bilen och körde iväg. Denna gång gick det bra, men det är inget man kan ta för givet. Tillfället gör tjuven, lås din bil”, skriver polisen bland annat.

Att bilar lämnas på tomgång är ganska vanligt, framförallt under vinterhalvåret, säger Madeleine Forsberg vid polisen i Strömsund.

– När det är lite kallare ute ser vi bilar stå på parkeringen på tomgång, när bilen är tom eller när det sitter små barn i bilen.

– Det är en förares ansvar att inte lämna bilen så att någon annan kan bruka den obehörigt. Vi hoppas kunna förhindra det så att det inte sker några olyckor.

Straffet för den som inte vidtar lämpliga åtgärder för att förhindra att någon annan kan ta ens bil är böter på 2 000 kronor.

En viktig information som kan få alla förare att tänka till en gång extra. Ta nyckeln ur bilen och lås den så ingen obehörig kör iväg med den.

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr