Esbjörn Thoresson tog emot Mästarbrevet
nyheter
2020-10-23 Med många år inom hantverket plåtslageri och erkänt duktig inom sitt gebit har Esbjörn Thoresson, Thoressons Plåt AB avlagt Mästarbrevsutbildningen och har nu tagit emot det finaste beviset för en yrkesman, Mästarbrevet.Mästarbrevet har delats ut sedan 1951 och utdelningen brukar ske i Blå Hallen i Stadshuset med pompa och ståt men på grund av rådande Corona fick Esbjörn Thoresson ta emot priset av SUAB i Strömsund.
Det var väl otur att inte prisutdelningen kunde ske i Blå Hallen som brukligt?
-Nää inte alls, mycke bätter att de va hen i Ström, uppger han.
Esbjörn Thoresson har drivit eget företag sedan någon gång mellan 1988-1989. Han har varit erkänt duktig hantverkare och nu ingår också hans tre barn i företaget. Esbjörn är oerhört glad över att ha fått motta Mästarbrevet, men också överväldigad över att hans barn fortsätter i hans fotspår och är plåtslagare. Pojkarna har också visat en stark position i det dagliga arbetet och är placerade i Östersund sedan Thoresson tog över Frösö Plåtslageri.
Att ta emot Mästarbrevet är det största erkännandet man kan få inom yrket. Men det sker inte av sig själv, här är det inte fråga om nominering och röstning utan det är många kriterier som ska uppfyllas. Esbjörn berättar:
-För att erhålla Mästarbrev krävs att man jobbat inom yrket minst 10 år, att man tagit Gesällbrev där det krävs minst sex år som yrkesverksam med god erfarenhet i ledande ställning. Därefter krävs att man går Mästarutbildningen. Utbildningen genomförs vid Leksands folkhögskola med distansutbildning. Man gör utbildningen parallellt med arbetet.
Esbjörn uppger att han nu kommer dra sig tillbaka för han har faktiskt uppnått sina mål. Han är stolt och glad över att hans tre barn, en dotter och två söner, finns med i företaget och säkrar en fortsättning inom Thoressons Plåt AB.
-Ja visst är jag nöjd över att mina barn jobbar i företaget, Madelen, Björn och Jens. Madelen är en av få kvinnor i länet som utbildat sig till plåtslagare. Björn och Jens har jobbat lite längre och är oerhört skickliga. De blir flitigt efterfrågade och anlitade i Östersund med omnejd.
-Ja, de e bästa hantverkarna i Stan, uppger Esbjörn med eftertryck.
Mästarutbildningen på distans
I och med nya Mästarbrevsbestämmelser antagna av Sveriges Hantverksråd i samverkan med en rad branscher öppnas vägen att erhålla ett Mästarbrev efter minst 10.000 arbetade timmar i yrket och genomgången Mästarutbildning.
Avslutningsvis vill vi på Affärsnytt Norr gratulera Esbjörn till Mästarbrevet, det finaste en yrkesman kan få.
Text o Foto: Barbro Ericson