Foto från tidigare tillfälle: Eon

Eons rapport om elavbrott

nyheter

2021-01-15 Eon meddelar att de arbetar med att åtgärda strömavbrotten efter snöovädret. Fortfarande är nästan 100 hushåll utan ström i Strömsunds kommun. Det senaste var att Eon erbjuder nu de värst drabbade ett hotellboende.

På vissa ledningar har vi inte hittat felet vilket gör att arbetet drar ut på tiden, uppger regionchef Lena Berglund.

Arkivbild Be: Lena Berglund regionchef för Eon

  • På andra ledningar är det väldigt mycket fallna träd. Dessutom djup snö som gör det svårjobbat.
  • Positivt är att det inte är så mycket sönderslaget längs ledningarna utan mer träd på ledning – som måste plockas bort. En oro är dock att ledningarna med träd på fryser till ordentligt och riskerar att gå.
  • Långa ledningar problematiserar så klart felsökningen ytterligare.
  • En del elverk är på väg ut.
  • Under torsdagen flög Eon hela Västernorrland och delar av Jämtland med två helikoptrar, samtidigt som en tredje förbereds för att kunna kvista och såga.

På torsdag gick också Eon ut med uppgift att de abonnenter som drabbas hårdast har erbjudits att få bo på hotell. På eftermiddagen var det fortfarande 94 av Eons elkunder som saknade ström. Därmed går Eon ut och erbjuder strömlösa att ta in på hotell. Detta är ett väldigt unikt erbjudande men eftersom strömavbrotten är så långvariga och det är rejält kallt erbjuder de kunderna den här möjligheten.

Vissa boenden saknar reservaggregat och därmed är det många som drabbas mycket hårt när det är strömlöst. Det rapporteras om att innetemperaturen i vissa boenden ligger under plus 10 grader.
Den långa strömlösheten gör att många drabbas väldigt hårt, om vi tar som exempel privatpersoner, saknas möjlighet att elda med ved. Det blir problem med vattenförsörjningen och både kyl och frys sätts ur funktion.
Problemet är stort och det inser man givetvis också på Eon som har satt in full styrka för att åtgärda felet. Stora mängder av snö tynger ledningarna och träden intill som hänger över, uppger regionchef Lena Berglund.
Text: Barbro Ericson
affarsnyttnorr