Stig Engström grundare och ägare av engcon ser ljust på framtiden, de sa han i somras och visst är det så. I somras kom Engcon in på Börsen, finns bara ett Börsnoterat företag tidigare i Jämtland.

Engcon visar kanonvinst trots lägre orderingång

nyheter

2023-03-4 Det går bra för Engcon som redovisar en rekordhög omsättning under fjärde kvartalet 2022 jämfört med samma period året innan. Rörelse- samt nettovinsten ökade.

Omsättningen steg 46,2 procent till 541 miljoner kronor (370). Den organiska försäljningstillväxten var 38 procent. Siffran är den starkaste någonsin för bolaget under ett kvartal och beskrivs ha påverkats positivt av genomförda prisökningar.

Här klipper förre landshövdingen Jöran Hägglund och Stig Engström bandet till en nyöppnad fabrikslokal på Engcon för några år sedan. Arkivbild: Be

Rörelseresultatet blev 121 miljoner kronor (77), med en rörelsemarginal på 22,4 procent (20,8).

Resultatet efter skatt blev 90 miljoner kronor (75), en ökning med 20,0 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,59 kronor (0,48), vilket innebär en ökning med 22,9 procent mot föregående år.

Orderingången landade på 553 miljoner kronor (774), en minskning med 28,6 procent mot föregående år. En hög andel tidigarelagda ordrar tidigare under året i kombination med en ökad osäkerhet kring konjunktur, inflation och räntor beskrivs ha bidragit till en nedgång på de nordiska och europeiska marknaderna under kvartalet.

I utdelning föreslås 0,85 kronor per aktie (2,90), fördelat över två utbetalningstillfällen.


VDn Krister Blomgren ger oss de positiva sammanfattningarna och vet att ”det går inte ha alla ägg i samma skål”. 

Vi summerar ett historiskt år då bolaget tog klivet in på börsen med vårt omsättningsmässigt starkaste kvartal. Rörelseresultatet och lönsamheten överträffade våra finansiella mål och en stark orderbok skapar trygghet för kommande kvartal. Vi bedömer förutsättningarna för en långsiktig tillväxt, framförallt utanför våra mogna marknader som fortsatt goda.

Politiker Per Åsling gratulerar Stig till framgångarna och berättar om första besöket i Lidsjöberg och såg vad Stig höll på att konstruera hemma i garaget. Arkivbild: Be

Besök vid en av arbetsplatserna på fabriken i Strömsund. Arkivbild: Be

Engcon uppvisar fantastiska siffror som ser lovande ut för en framtida hållbarhet och framtidstro, inte minst för Strömsunds Kommun.

Text o arkivbilder: Barbro Ericson

affarsnyttnorr