Engcon stiger i börsdebuten och rusar i höjd
nyheter
2022-06-22 Engcon kom in på börsen för en vecka sedan och debuterade med att aktien rusade omgående i höjd med närmare 30 %. Ett av två företag i Jämtland som gjort inträde på Stockholmsbörsen.Att Engcon i Strömsund kommit in på Nasdaq, eller Stockholmsbörsen som man säger, är tecken på att företaget drivs framgångsrikt med goda förutsättningar för framtiden. I Jämtlands län finns bara två börsnoterade företag, förutom Engcon är det Diös i Östersund. Men för Stig Engström, som är huvudägare i företaget och som uppfann den marknadsledande tiltrotatorn som tillverkas i Strömsund, var början av framgångarna inte så lysande, som han berättar:
-Jag har faktiskt varit på ruinens brant, när jag i början stod där med ett personligt lån på en halv miljon kronor och de få produkter som såldes fungerade helt enkelt inte så de som var sålt kom tillbaka. Då gällde det att tänka ut en förbättring av produkten om det skulle bli någon framtid och som kunde hålla måttet. Skulderna växte och det var på gränsen att vi inte klarade oss igenom, berättar Stig och fortsätter:
-Men så fick jag hjälp med ett lån från Utvecklingsfonden, Norrlandsfonden och Norhold, på tillsammans en miljon kronor under ett år uppdelat med 200.000 kr /utbetalning. Det blev räddningen och så småningom började det rulla på och 1997 var alla lån återbetalda, berättar han.
Stig Engström föddes och växte upp i Lidsjöberg med storebror Ulf och där föräldrarna Ingrid och Henry Engström drev åkeri. Tyvärr gick pappan bort vid endast 48 års ålder och pojkarna var små. Så småningom tog Ulf över åkeriet där Stig fick jobba under vissa perioder. Efter skolstudierna kom Stig in på den militära banan och blev reservofficer i Boden. Det blev så småningom jobb i Umeå hos företaget Noreco Ab men som en uppfinningarnas man gick han allt mera över till att utveckla, vad som så småningom blev en världsprodukt, nämligen tiltrotatorer.
-Ja det började så småningom bli en produkt som gick att sälja och under sommaren 1993 hyrde jag en lokal nere på industriområdet, där Jormlego håller till idag. Då var vi tre som jobbade där. Det var jag, Joachim Markusson som var på verkstan och Håkan Wiik från Finland som skötte försäljningen. Efter en tid tillkom Erling Persson, Sören Rohdin och Kjell Palmqvist som svetsade och monterade, berättar Stig och fortsätter:
-I mars 1999 då flyttade vi till Samhalls lokaler på andra sidan vägen för då hade vi kommit upp till 12 anställda och till vår hjälp anlitades Asp Mekaniska och Markussons Svetz. Lokalerna var ju alldeles för stora så vi höll till på en del av huset. Det var lite skillnad mot idag, för nu äger vi hela området och behöver använda all lokalyta på 27.000 m2.
Ja som ni kan se så har utvecklingen för Engcon gått framåt med stormsteg, trots att början var kantat med svårigheter. Idag har företaget runt 400 anställda, inklusive utlandet, och 300 av dem finns i Strömsund. Man jobbar aktivt i 18 länder och från Strömsund har några också åkt över till Australien, USA och Polen för att arbeta en tid. På industrin i Strömsund har flera nyanlända fått arbete varav flera är Holländare som är en stor tillgång tack vare deras språkkunskaper.
–. Vi har även flera anställda som kommer längre bortifrån. De är duktiga på att arbeta men eftersom det kan vara svårt med språket arbetar de mycket med samma sak i början men med tiden då de lärt sig bättre svenska tar de för sig mera. I Strömsund sköter vi utöver själva industridelen, det mesta av det administrativa själva, till och med för våra bolag i Sydkorea och Australien
Det här är ett företag som tack och lov finns i Strömsund håller många människor i arbete, drar in massor med skattepengar som kommunen tar del av. Husförsäljningen har gått upp och på orten får företag och affärsidkare höjd omsättning. Engcon är generösa sponsorer med bland annat med stor satsning vid bygget av Engconhallen på orten. Ofta ser man deras logga som tyder på att här har de också ställt upp.
Nu kan verkligen Stig Engström luta sig tillbaka i länsfåtöljen och fundera över, vad ska jag nu hitta på när han trappar ner. Han svarar med ett skratt:
– Ja, jag har faktiskt trappat ner ordentligt med jobbet och det började jag med när jag fyllde 50 år, jag tog en dag ledigt varje vecka och nu har den ledigheten utökats ordentligt. Och några fritidsproblem har jag absolut inte, jag är ute väldigt mycket i skog och mark, både sommar som vinter. Jag har hundar, jagar, fiskar, gillar att åka skidor, ja motionera över huvud taget. Och eftersom jag har egen skog i Frostviken och har fritidsboende där så tillbringar jag mycket tid där tillsammans med min familj, berättar Stig som fyller 60 år om bra precis ett år och då ska han lämna över huvudansvaret för Engcon till sin son Martin.
Det här reportaget är givetvis bara ett axplock, men i stort sett så visar det hur en person genom uppfinningar och utvecklingspotential skapat drygt 300 arbetstillfällen i Strömsund samt arbetstillfällen på utlagda legojobb i kommunen. Hur det går att bygga upp ett företag som hade svårt i starten och låg på ruinens brant till att komma in på Nasdaq, eller Stockholmsbörsen som man säger. Det kan man kalla en storslagen succé.
Text o foto: Barbro Ericson