En viktig information – stötta Nattvandringen

nyheter

2023-05-27 Idag var det Företagsmässa på Folkets Hus i Strömsund. En dag där hela samhället hade lockande evenemang. Men en av de mest uppmärksammade bland alla var paret Rita och Nils-Ivar Odelberg som arbetar helhjärtat för Nattvandrarna. Vi vuxna som kan bör hjälpa till att skydda våra ungdomar från fara i festens yra.

Nils-Ivar Odelberg som ursprungligen är Frostviksbo men bosatt i Östersund för ett antal år sedan är en person som brinner för att engagera vuxna att komma med i gruppen Nattvandrarna och finnas till stöd och hjälp för ungdomar framför allt nu i tider när det är skolavslutningar med festliga inslag. Han anser att det är mycket bra om flera vuxna är ute för Studenterna nu framöver.

Nattvandrarna är ett väldigt positivt inslag i samhället och de finns till för att stötta och hjälpa ungdomar som på ett eller annat sätt kommer på fel spår, det kan bli fester med ofrivilliga följder som ibland kan vara helt livsfarliga. Nils-Ivar berättar:

– I fjol när vi var ute i samband med studentfestligheterna stötte vi på några ungdomar som vi blev lite extra intresserade av. Vi går fram till dem och då ser vi att de har en gastub som de andas in ifrån och där fanns också andra små gasbehållare. Det känns skrämmande och det tyder verkligen på att vi behövs vara ute, uppger Nils-Ivar.

Nils-Ivar Odelberg är ansvarig mentor för Nattvandrarna i hela Jämtland-Härjedalen, Västernorrland och Västerbotten. Han har varit med att starta upp många grupper av nattvandrare. Bland annat i Strömsund, men han önskar att det skulle vara flera som ställer upp för ungdomarna och kommer med. Det behövs påpekar han.

-Ja, det behövs flera nattvandrare i Strömsund, det händer en hel del här, uppger han och fortsätter:

-Nu den 31 maj klockan 19.00 kommer jag att vara i Strömsund på Saga Café för att informera och förhoppningen är att så många vuxna som möjligt sluter upp. Då kommer jag att informera nyttan och värdet av att få folk att gå med i Nattvandrarna. Nu har vi en tid med många skolavslutningar och då behövs absolut vi vuxna ute för att finnas till hands, många ungdomar vill finna en vuxen att vända sig till.

Rita och Lars-Ivar Odelberg brinner som sagt för uppdraget och man kan förstå deras inställning när man hör vad som kan hända och vad som egentligen händer. Strömsund är inget undantag, här händer mer än vad man kan tro och allt fler ungdomar involveras. Det är något som också Polisen varnar för, drogerna finns i allt för stor omfattning och de vill uppmana föräldrar/målsägare om faran och vara observant på vad ungdomarna gör.

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr