Beslag i Strömsund. Arkivbild Be.

Utvisning av Idrisson omöjlig – Regeringen tar beslut

nyheter

2019-08-23 David Idrisson som var bosatt i Strömsund under vissa tider togs när SÄPO slog till mot hans upplaga av kemikalier och annan farlig utrustning samt stridsselar. Turerna har varit många, fälld för förberedelse till terrordåd i Tingsrätten, friad för detta brott i Hovrätten. Däremot fick han ett kortare straff för terrorfinansiering. Men SÅPO vill se ett beslut om omgående utvisning.

Även om Hovrätten friade Idrisson från misstankarna om förberedelse till terrorverksamhet i Sverige anser SÄPO att han är en säkerhetsrisk och ska inte släppas fri i Sverige utan utvisas med omedelbar verkan. Nu är ärendet hos Regeringen om möjligheterna att utvisa honom.

I dagsläget ska det vara omöjligt att utvisa Idrisson till sitt hemland med tanke på hans säkerhet, men om läget i Uzbekistan längre fram i tiden skulle förändras till det bättre kan det vara möjligt med utvisning.

När Idrisson blev friad av Hovrätten tog SÄPO Idrisson i förvar och tillämpade lagen om särskild utlänningskontroll.

Att utvisa Idrisson till sitt hemland Uzbekistan uppges i praktiken vara en omöjlighet i dagsläget. Just med tanke på vad han har anklagats för och sitt samröre med IS, att han ekonomiskt har stöttat deras verksamhet. Praktiserande muslimer blir förföljda i Uzbekistan av underrättelsetjänsten och skulle en utvisning ske i dagsläget kommer han med stor sannolikhet att förföljas och torteras.

Även om Idrisson blev friad av Hovrätten för misstankar om förberedelse av terrordåd i Sverige anser SÄPO att han är en säkerhetsrisk för landet och ska utvisas. Migrationsöverdomstolen hade i onsdags överläggningar i ärendet och vad de kom fram till ska nu ligga till grund för ett Regeringsbeslut.

affarsnyttnorr