Jörgen Olofsson presenterar en fin samling av bilder och alster från gamla dar i .Strömsund.

En magnifik utställning om Strömsund

nyheter

2023-06-20 Nu är utställningshallen på Hembygdsgården i Strömsund öppnad med uppmärksammade minnen från samhället som det var förr och som lockar folk från när och fjärran. Jörgen Olofsson är spindeln i nätet och har jobbat heltid med allt arrangemang sedan i våras.

Hembygdsgårdens utställning i Strömsund har öppnat och här kan man beskåda en gedigen minnesbild från gamla tider på orten och däribland en unik samling av vackra trä-alster som Karl Huring har snidat. Sonen Karl Gunnar visar pappans alster, själv är han en duktig fotograf.

Han började tälja redan vid 14 års ålder (1926) då han gjorde en smörbytta som finns kvar i hans samling. Hans yrkesutövning var som lastbilschaufför och på fritiden gjorde han någon vril lite då och då, men när han gick i pension kunde han helhjärtat ägna sig åt den fina hobbyn och det blev en gedigen samling på 330 alster. De flesta finns att se på Hembygdsgårdens utställning. Det var hans vilja att samlingen skulle övergå till Hembygdsföreningens ägo.

Strömsund har haft många idrottsprofiler och utställningen visar flera kända namn, vi tar med några:

Örjan Sandler som var bosatt i Strömsund tävlade i fem olympiska spel, 1964, 68, 72, 76, och 80.  11 Världsmästerskap, 11 Europamästerskap, 24 Landskamper. Efter den aktiva skrinnarkarriären fortsatte Örjan tävla i Triathlon i 19 säsonger, 1984-2021, och var världsetta i sin åldersklass. Veteranvärldsmästare på skidor. Långdistanslöpare, deltog även i cykel och orienteringstävling.

Gunhild Ragnvaldsson Strömsund var en duktig skrinnare och deltog i ett flertal SM med höjdpunkten SM 1974. På hemmaplan Strömvallen i Strömsund tog Gunhild medalj på distanserna 500 m och 1500m. Hennes största meriter: 1974 SM silver på distansen 500 m, samma år, SM Brons på distansen 1500 m och  SM silver i stafett 3×1000 m.

Efter karriären var Gunhild en ledargestalt inom IFK Strömsunds friidrott.

Så har vi hockeyspelaren Henrik Hetta, född i Strömsund.  Ishockeyspelare som var lagkapten i Malmö Redhawks när laget gick upp i SHL. Spelade SM final med Skellefteå 2016 som man förlorade. Avslutande karriären i Danmark med  Rungstedt Serier Capital OK. Det blev 15 proffsår med 231 SHL-matcher under fem år och 205 allsvenska matcher. Hans position på isen var vänster forward. 2016, SM silver med Skellefteå i SHL.

Föreningar: IFK Strömsund, Östersund/Brunflo, Asplöven HC, Olofström IK, Malmö Redhawks, Skellefteå AIK, Västerås IK, Rungstedt Serier Capital OK.

Louise Hoffsten älskade att framträda i Strömsund och 1991 utsåg hon Dunder till bästa folkparken i Sverige. 1995 mottogs priset som ”Årets Folkpark”.

Den enorma fotoutställningen från Dunder har Stig Bertil Berglund förevigat från tiden det begav sig. När Dunder drogs igång blev det en dundersuccé, inte bara i Strömsund och Jämtland utan det kom massor av publik från Norge.

Besök utställningen och se många betydande personer i samhället, alla vackra hus och affärer. Vad sägs om den anrika Thorvaldsens som erbjöd allt från fina hattar till klänningar.

Det är som sagt en varierande utställning med många minnen från Strömsund när man tyckte att samhället var ett blomstrande och idylliskt samhälle med många trähus i vacker arkitektur och Storgatan var ett riktigt affärsstråk.

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr