Arkivbild Be.

Elev från Centralskolan Hoting alkoholförgiftad vid utflykt

nyheter

2024-03-13 En tragisk händelse inträffade under tisdagen när elever från högstadiet vid Centralskolan i Hoting åkte till Landsomberget i Backe för en friluftsdag. Tre elever höll till vid sidan om pisten och drack  alkohol som utmynnade i att en av dem blev alkoholförgiftad och förd med ambulans till sjukhus. Hans hälsotillstånd var kritiskt.

 

Centralskolans rektor i Hoting Viktoria Kärnlund berättar om den fruktansvärda händelsen som kunde ha kostat livet för en av eleverna.

-Vi har gråtit tillsammans, vi har pratat och ältat på vilket sätt den här händelsen kunde ha undvikits. Men nu har vi gemensamt med vår kurator gått igenom vilka förändringar vi måste vidta i framtiden för att förhindra att något liknande ska hända igen. Det är första gången som skolan drabbats och det känns tungt, säger hon, och tillägger:

-Så här i efterhand har vi fått höra att sånt här har hänt andra skolor men har aldrig haft en tanke att det skulle drabba oss, berättar Viktoria.

Det var under tisdagen som högstadieeleverna åkte till Landsomberget i Backe för en friluftsdag. Allt hade varit så bra och trevligt tills en elev larmade lärarna att en kille hade blivit medvetslös. Då framkom att tre elever hade hållit sig på sidan av pisten och druckit alkohol och en av dem hade fått i sig alldeles för mycket och ambulans tillkallades. Läget var allvarligt och eleven fick stanna på Östersunds sjukhus tills idag, onsdag, där de bland annat har magpumpat eleven.

– De får packa med sig sin matsäck och vi har ingen rätt att gå igenom deras privata ägodelar. Det är trots allt ett föräldraansvar vad de har med sig i sina väskor, säger rektorn Viktoria Kärnlund, som har gråten i halsen när hon berättar.

– Vi anordnar en dag som skulle bli lyckad och trevlig för alla och så har det kunnat sluta med att vi förlorat en av våra elever. Eleverna är 13 till 15 år.  Nu har vi pratat igenom vad som hände, vi stöttar givetvis varandra, vi kramas och gråter tillsammans och vad vi känner går inte att beskriva, alla är helt förtvivlade, berättar Viktoria och fortsätter:

-När lärarna hade fått besked om händelsen så ringde de mig och jag slängde mig i bilen och körde till Backe. Alla var helt förstörda över vad som hade hänt och fruktansvärt att se när han medvetslös fördes in i ambulansen.

-Idag, onsdag eftermiddag har eleven kommit hem och han har också varit till skolan. Vi är verkligen tacksamma att det gick så bra som det gjorde, för läget var väldigt kritiskt för honom när han togs med i ambulansen för transport till Östersunds sjukhus.

Nu upprättas en orosanmälan från skolan över de tre eleverna och vi fortsätter att stötta varandra, men situationen är svår uppger Viktoria Kärnlund.

Text o arkivbild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr