Foto privat.

Elavbrotten kostar miljonbelopp för Kommunen – Men privata drabbas också

nyheter

2023-01-26 Strömavbrotten kostar givetvis pengar för de som drabbas och till P4 uppgav Richard Persson, säkerhetschef i Strömsunds kommun att de ständigt återkommande strömavbrotten skapar merkostnader i miljonbelopp för Kommunen.  Men också privata hushåll drabbas. Ingen kommer undan.

Richard Persson uppgav att strömavbrotten skapar merkostnader för miljoner när Kommunen måste investera i reservkraft. Men samma sak gäller också för hushållen. I stort sett varje hushåll ute i de drabbade byarna norr om Strömsund, där strömavbrott är mer vanligt än ovanligt, så har hushållen fått köpa in egna aggregat för att kunna klara sig när strömmen är borta.

Arkivbild Barbro Ericson. Eons regionchef nord Lena Berglund med en kollega på plats när ledningarna byttes ut mellan Alanäs och Gubbhögen. 

Det här är en allvarlig fråga och nu uppges att i slutet av februari kommer Eons regionchef nord, Lena Berglund att besöka Kommunstyrelsen för att presentera en plan hur man i framtiden ska kunna undvika dessa situationer.

I de absolut flesta fall när strömmen försvinner så har snötäckta träd fallit över ledningar och därmed förorsakat avbrott. Fortfarande finns stora sträckor ledningar som än inte är isolerade eller nergrävda för att klara yttre påverkan.

Eon har under flera år arbetat med att säkerställa elförsörjningen med isolerade luftledningar och i tätorter och byar har de grävt ner ledningarna men mycket återstår.

Men som sagt, i slutet av februari kommer Lena Berglund från Eon att presentera en plan för Kommunstyrelsen i Strömsund.

Text: Barbro Ericson

Foto: Privat

 

affarsnyttnorr