Foto: Strömsunds kommun.

Ekologisk mat årets tema under miljövänliga veckan

nyheter

2022-10-3 Varje år vecka 40 uppmärksammar Naturskyddsföreningen Miljövänliga veckan, och det har blivit en återkommande temavecka även på Hjalmar Strömerskolan. Under veckan har eleverna möjlighet att ta del av föreläsningar, filmer och information.

Just i år är det särskilda temat ekologisk mat. Det passar extra bra, då det knyter an till den nationella Krisberedskapsveckan som pågick förra veckan.

– Att fokusera på mat skapar möjlighet att lyfta både Miljövänliga veckan och Krisberedskapsveckan eftersom mat var temat även där. Jag valde att ta med perspektivet lokalproducerat eftersom det är vårt enda långsiktiga sätt att vara krisberedda. Idag är vi endast självförsörjande på morötter, socker och spannmål i Sverige. Ska vi vara förberedda på en kris måste vi gynna våra lokalproducenter och framförallt uppmana fler att börja odla själva, säger läraren och initiativtagaren Kristina Nord.

Föreläsningar och filmer

Under veckan har eleverna möjlighet att ta del av både föreläsningar, filmer och inspiration. Kristina hoppas att det ska öka förståelsen för att maten har en stor miljö- och klimatpåverkan. Hon hoppas också att fler ska bli nyfikna och intresserade av mat, kvalitet och smak.

– Att lyfta de här frågorna är viktigt på många sätt, att vi jobbar för en hållbar framtid. Det är också en del i Hjalmars Strömerskolans arbete för att behålla vår certifiering som hållbar skola, säger hon.

Aktiviteter under Miljövänliga veckan

Måndag 3 oktober

10.00–11.00 Filmvisning i Aulan – Organiserat matfusk.
14.00–15.00 Föreläsning via länk med Axel Mie från Karolinska institutet. Ekologisk mat, hälsa och kvalitet, (biologisalen).

Tisdag 4 oktober

8.30–9.30 Välkommen på Ekologisk frukost med kursen Hållbart samhälle. Begränsat antal, först till kvarn, (biologisalen).
10.00–11.30 Filmvisning i Aulan – Våran lilla bondgård.

Onsdag 5 oktober

14.00–15.00 Föreläsning med Mats Gärd, politiker och sakkunnig (aulan).
10.00–11.00 Provsmakning av ekologiska produkter i cafeterian.

Torsdag 6 oktober

8.30–9.30 Kan man äta ogräs? Överlevnadskurs med Kristina och Hållbart samhälle (biologisalen).
10.00–11.00 Filmvisning i Aulan – Billigare mat, till vilket pris?

Fredag 7 oktober

10.00–10.30 Kahoot om ekologisk mat i cafeterian – skapat av elever som läser Hållbart samhälle.
11.00 Vi avslöjar vinnarna av veckans tävlingar!
11.45–12.30 Föreläsning med Kristina Nord. Ekologiskt eller närodlat – vad är egentligen bäst? (aulan).

Övriga aktiviteter under veckan

  • Utställning i glasmontern på väg till matsalen.
  • Quizz och tävlingar i cafeterian.
  • Infomaterial finns uppsatt i rasthallen. Förbered er för fredagens Kahoot!
  • Utmaning: Minska matsvinnet! Gemensamt försök att minimera matsvinnet i elevmatsalen.

Upplagd text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr