Bristande omsorg på boende i Strömsunds kommun.

Dement man lämnades ute i timmar – vägrade följa till boendet

nyheter

2023-03-10 En Lex Sarah-anmälan har lämnats in av vårdpersonalen inom äldreomsorgen i Strömsunds kommun efter att en dement man blev lämnad utanför sitt hus i flera timmar. Mannen hade sällskap dit av en bekant men vägrade följa med tillbaka till boendet.  

Mannen som är dement och bor på ett boende i Strömsunds kommun ville en dag i februari åka till sitt hus några mil bort och en bekant skjutsade honom dit, men när det var dags att åka därifrån vägrade vårdtagaren att följa med tillbaka till boendet.

Mannen med bil kunde inte göra annat än åka därifrån och lämnade den demente mannen utanför, det var vid 12-tiden på dagen, men han ringde boendet och berättade om händelsen. Därmed låg ansvaret hos chefen för boendet och så snart personalen fick samtalet så vände de sig till ansvarig chef och berättade om händelsen och att det var akut.

Ingenting hände och vid 14-tiden påkallade personalen åter ansvarigas uppmärksamhet. Nu var det också dags för mannen att få medicin men den ansvariga chefen lämnade arbetsplatsen utan åtgärd.

Efter ytterligare en tid åkte personal till vårdtagarens tidigare bostad och  mötte honom gående på vägen. Enligt Lex Sarah-anmälan hade denne ytterkläder på sig och gick med stöd av en kratta. Vårdtagaren var trött och blev nöjd av att få sätta sig i bilen och åka till boendet.

I anmälan konstaterar kommunen att när en anhörig eller bekant tar hem en vårdtagare, så tar den över ansvaret medan ansvaret övergår till boendets ansvariga om vårdtagaren skulle bli lämnad ensam som skedde i det här fallet.

Vårdtagaren blev inte skadad eller liknande under tiden denne var ensam, men det fanns risker med tanke på personens demens.

Text o arkivbild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr