En nöjd ko är en glad ko, som ligger mjukt och varmt.

Däcknors miljösatsning bäddar gott för korna

nyheter

2021-04-15 Miljötänket är något som står i fokus hos ledningen på Däcknor AB i Strömsund. Härifrån levereras gummi-krats som återvinning till ett lantbruk med en större boskapsbesättning utanför Sundsvall. En återvinning som känns bra, inte minst för de 92 djuren som får en skön bäddplats tack vare mjuka liggunderlag.

-När de gamla däcken ska regummeras tas slitbanan bort och då blir det en hel del krats över som är som spån. Den massan har i första hand transporterats med bil till Tyskland där den använts i värmeverk. En transport som vi inte anser vara miljövänlig och därför känns det bra att vi har en ny målgrupp på närmare håll, uppger VD Kjell Åke Elverum och platschef Tommy Persson, och fortsätter:

-Vi har nått en annorlunda målgrupp, lantbrukare med besättning, som vi levererat krats till. En bonde i Sundsvallstrakten, Westlunds Lantbruk, med en större djurbesättning som använder krats till djurbäddar. Varmt, mjukt och skönt för djuren som annars i många fall ligger på cementgjutna golv.

Anders Sundquist  i Sundsvall är väldigt nöjd med fyllningen till madrasserna och uppger att ”de är kopiöst sköna” bäddar för djuren…

-I och med att vi renoverade  ladugården gjordes också nya bäddar för 98 platser. I den här byggnaden kan temperaturen gå ner till -10 grader, då är madrasserna kopiöst sköna för djuren, uppger Anders Sundquist, som driver en gård med 70 mjölkkor varav 63 mjölkande för dagen och totalt har vi 100 båsplatser i ladugården, berättar Anders.

-Madrassen är uppbyggd med gummi-krats på ungefär 2-3 decimeter tjocklek och däröver läggs en fiberduk. Idén att göra en bädd med den här fyllningen kom från en agronom som ritade ladugården 1996. Därefter har det blivit några renoveringar och nya madrasser, uppger han.

Gå in på Westlunds lantbruk -Instagram för att se hela uppbyggnaden av madrassen och djurens välmående. Filmer finns i flödet bland annat. från 2 februari.

Text: Barbro Ericson

Foto: Privat

affarsnyttnorr