Åke Näslund genomför besiktning.

Däcknor AB i Strömsund satsar på Kvalitet och Miljö

nyheter

2020-12-11 Här har vi en av Sveriges största regummerings och grossistföretag inom lastbils- traktor och bussdäck. Däcknor AB i Strömsund, det andra företaget i storleksordningen inom Kommunen. Kvalitet och Miljö går som en röd tråd genom företaget.

Däcknor AB har under åren investerat miljömedvetet kring anställda, maskiner, verkstad och lagerbyggnader med en verkstad och kontor med 30-talet anställda. En av de senaste investeringarna var under hösten när en ny lagerhall på 1.200 m2 uppfördes för begagnade stommar, att hålla allt under tak och skydda från väder och vind.

Senaste investeringen, en däckhall för begagnade stommar, med ett utrymme av 1.200 m2.

 

Flödet på regummerade däck är stort, varje vecka går fem transportbilar från Strömsund samt två från Husqvarnas lager ut till Sveriges kunder. På tillbakalasten, tas de utslitna däcken med.

Stor vikt vid miljötänk

Tommy Persson framhåller fördelen med regummerade däck i jämförelse med nyproducerade, som kräver 80 liter olja i framställning, ett regummerat kräver bara 20 liter.

Här visar Tommy Persson på utslitna däck som fått nytt liv i fabriken. 

 

Idag är tekniken på företaget oerhört utbyggt och bland annat har man Euro 6-bilar. I varje transportbil finns en Dyna Fleet, med den kan man följa upp motorns effektivitet, hastighet och bränsleåtgång. Något som både vi och chauffören kan följa upp via dator. Den tekniken har sparat oss många liter bränsle, så vi kan säga att miljötänket går som en röd tråd i arbetet, uppger Tommy med ett förnöjt leende.  .

-Vi ligger i framkant för kvalitet och miljö med värdefull återvinning. Som exempel levereras Kvartsspån (gummirester) till framställning av mattor, används till isolering, till underlag i ladugårdar. Stommarna levereras till Gotland, de mals ner och går vidare till ett Cementgjuteri som förstärkning i gjutmassan. Dessutom går en del till Tyskland för återbruk.

Kjell Åke Elverum uppger, det finns teknik idag som gör det möjligt att använda Kvartsspån också i Fjärrvärmeverk. Det blir gynnsamt om Strömsunds kommun skulle satsa på ett nytt värmeverk i framtiden.

Text och Foto (titta i gallerian) : Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr