Staty: Region Jämtland-Härjedalen. Många Covid-patienter har hamnat på intensiven.

Covid-smittade i Strömsund bland de högsta i Sverige

nyheter

2021-05-16 Under vecka 18 – mellan 3 och 9 maj – rapporterades 33 710 nya covidfall i Sverige, en minskning från 35 300 fall veckan innan. Bland de flest smittade hittas i Strömsund. Och vad beror det på är en fråga som ställs.

Det innebär att smittan upptäcktes hos 0,33 procent av befolkningen vecka 18. De fyra värst drabbade kommunerna låg mycket högre. Över en procent smittade rapporteras från Strömsund, Högsby, Ydre och Emmaboda enligt färska uppgifter.

Om man tar Strömsund med byar omkring har smittan spridit sig markant den sista tiden. Företag har anställda hemma, vissa har blivit sjuka i Covid-19 medan andra är hemma för att invänta provsvar.

Under senaste dygnet har bland annat en höggravid kvinna fått föras till Östersunds sjukhus efter att ha blivit utsatt för smitta. Oron är givetvis stor för hur det ska gå i och med en långt framskriden graviditet.

Ofta blir omgivningen smittade på grund av att personer som har symtom inte håller sig hemma. Eller de som testat sig men inte fått svar ändå är ute bland folk.

Yngre tidigare friska personer som fått Covid uppger bland annat på Face Book hur de lider. Vissa har hamnat på intensiven med oviss utgång. Men vad som sägs och skrivs för att upplysa omgivningen ser inte ut att tas på allvar. Trots upplysning om allvaret med sjukdomen, stannar inte folk hemma och det samlas till fest.

Att Strömsund ligger bland de flest smittade i landet är ingen statistik att vara stolta över.

Text o foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr