Coronaviruset tilltar – folk undviker vaccinet

nyheter

2021-08-15 Trots att Coronaviruset sprids kraftigt igen är det flera som inte vaccinerar sig. Vad följden av den protesten innebär återstår att se. Men det blir restriktioner i friheten på grund av ökad spridning. Norge sätter stopp för resenärer från Jämtland som saknar vaccin.

Det skiljer sig hur folk uppfattar det här med Covid-19 och dess spridning och hur man ska göra för att dämpa smittan. Uppges bland annat att det har varit vaccinationsprotest i Östersund under veckan som gått, som samlade en hel del folk. Och få utlandsfödda, utanför Europa, som bor i Jämtlands län vill  vaccinera sig.  Det är skrämmande uppgifter som går att hämta från veckans ”Coronanyheter”. Snart införs nya inreserestriktioner till Norge på grund av en ökad smittspridning i Jämtland.

Uppgifterna visar på en kraftig ökning av Covid-19 och det är allt för få medborgare som vaccinerar sig. Enligt uppgift är det bara hälften av våra utlandsfödda, utanför Europa, boende i länet som vaccinerar sig. Det innebär att enbart 49 procent av dem är vaccinerade. Lägsta andelen bland Sveriges regioner. Enligt Folkhälsomyndighetens sammanställning.

I veckan var det en manifestation i Östersund där ungefär 100 personer samlades för att lyssna till ” Bota Sverige”, en grupp som försöker inverka folk att inte ta vaccinet. Och nu ser vi hur utsatta medborgarna är, för tredje veckan i rads å ökar antalet Covid-smittade i länet, konstaterat 60 fall. Nedslående resultat och den högsta siffran sedan slutet av maj månad.

Folkhälsomyndigheten är flitig på att uppmana folk, särskilt nu när semestrarna är över. Jobba hemifrån om det är möjligt och undvik folksamlingar. Och tänk på de allmänna råden, undvik att starta nya smittkedjor.

Nu på måndag träder nya inreserestriktioner till Norge för de som kommer från Jämtland. Den som inte har ett vaccinationsintyg eller ett färskt intyg på tillfrisknande från covid-19 kommer att få sitta i karantän.

Ett stort antal, 12.828 fall av covid-19 har rapporterats i länet fram till och med den 11 augusti vecka 30-31 hade Strömsund flest fall av Covid (totalt sex stycken) sett till befolkningsmängden.

Berg, Härjedalen och Bräcke konstaterades noll fall under veckorna.

Antal vaccinerade med minst en dos Antal vaccinerade med två doser
87 657 61 436

Något att ta fasta på är att i början av 1950-talet var det många personer som insjuknade i Polio. Det spreds över världen men tack vare ett framgångsrikt vaccin stannade smittan av. Bland andra givare för att rädda människor i fattiga länder har Rotary Fondation varit framgångsrika med satsningen.

Sedan 1988 har drygt 2 miljarder barn fått oralt poliovaccin, och vi har nu uppnått en minskning på 99,9 % av poliofall. Detta kan betraktas som den största humanitära insatsen någonsin i världen, och alla rotarianer kan vara stolta över den här bedriften.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr