Coronan hindrar inte snön från att falla

nyheter

2020-12-10 Mählers ökade försäljningen och fick dubblera personalstyrkan. Vi har alla en gemensam sak att förhålla oss till detta år och det stavas Corona. Snöplogstillverkaren Mählers som fyller 125 år i år fick ställa in sitt planerade firande och hur det skulle påverka väghållningsbranschen visste ingen i våras. Mählers började rusta för en nedgång då de trodde att investeringsviljan skulle vika med den osäkerhet som spreds. Med facit i hand gick utvecklingen åt andra hållet och Mählers fick snabbt ställa om för ökad försäljning.

– Det var riktigt lugnt på telefonen under sommaren och under rådande omständigheter började vi tro att våra kunder blivit försiktigare med att investera i ny vinterutrustning. Vi var redan på en rätt låg nivå personalmässigt och vi började justera ned våra prognoser för att parera en eventuell nedgång. När vi började närma oss semestertider hörde allt fler kunder av sig och ganska snart hade vi passerat tidigare års försäljningssiffror berättar Ingemar Nyberg, VD på Mählers i ett pressmeddelande.

Nu gällde det att vara snabb, inköpsavdelningen kontaktade alla leverantörer som då fick i uppgift att skruva upp leveranstakten, extrapersonal anställdes, externa smidesföretag anlitades. Den otroligt snabba svängningen innebar en kedja av händelser där alla spelare måste vara på banan och leverera.

– Det var framförallt på monteringen som de största personalförstärkningarna skedde och normalt brukar det ta en tid innan hela teamet är intrimmat och maskineriet går som det ska. Det var dock inget som hindrade vår produktionsökning nämnvärt, säger Joakim Sjödin, produktionschef på Mählers fabrik i Rossön.

Daniel Persson med firma Hallvikens Mekaniska var en av resurserna som stärkte upp på monteringen och han tyckte det var intressant att få vara en del av monteringsenheten i Rossön.

– Jättekul att få komma hit och montera de produkter som vi normalt levererar en del komponenter till, säger Daniel Persson medans han skruvar fast skärhållarna på en plog som snart ska lämna fabriken.

Nu har Mählers kommit igenom den värsta stormen och några av kunderna kör redan med plogarna de beställde för några månader sedan.

– Det är med stor stolthet jag åter konstaterar att vi har ett fantastiskt gäng som verkligen levererar då det gäller, oavsett Corona eller inte, säger Ingemar Nyberg.

Upplagd text: Barbro Ericson

Foto: Mählers AB

affarsnyttnorr