Bryggan till Hällmålningarna vid Fångsjön är riven – Ingen ansvarig för återuppbyggnad

nyheter

2021-07-1 Hällmålningarna vid Fångsjön har under lång tid varit ett tilldragande turistmål, som bland annat Strömsunds kommun går ut med som en stor attraktion. Men nu har Länsstyrelsen varit på plats och rivit bryggan, som gjort det möjligt att kunna se målningarna, eftersom den var i dåligt skick. Så nu är frågan, vem ska ta på sig ansvaret att bygga en ny. Ärendet har hamnat "mellan stolarna", eller vad man kan säga.

Olle Hörfors, Antikvarie/Arkeolog på Länsstyrelsen i Jämtlands län, en av handläggarna i ärendet tillsammans med Catharina Johansson, hon tog kontakt med Strömsunds kommun om att bryggan skulle rivas. Kommunen blev informerad att Länsstyrelsen inte kommer att bygga en ny. Därmed gick bollen vidare till Kommunen, men ansvarig handläggare sade nej. Vilket innebär att nu har ärendet hamnat ”mellan stolarna”. Även om Strömsunds kommun går ut med lockande information om den sevärda hällmålningen som givetvis är unik i sitt slag så verkar de inte ta något ansvar att en ny brygga kommer på plats. Utan brygga ut i sjön är det omöjligt att kunna se målningarna.

Olle Hörfors på Länsstyrelsen finns tillgänglig och han får frågan, vem ansvarar för en ny brygga, han förklarar:

-Bryggan vid Fångsjön revs för att den var i dåligt skick. Våran roll är inte att förvalta och vi har inget ansvar för någon nybyggnad. Länsstyrelsen har varit i kontakt med Strömsunds kommun att bryggan rivs, men det svar vi fick är att Kommunen inte tar ansvaret för en ny brygga.

Däremot, om det finns en byförening som är intresserad att bygga en ny, så går Länsstyrelsen in med pengar. Vilket innebär att föreningen först tar fram en kostnadskalkyl för bygget och  därefter skickar in en ansökan om medel. Och att byföreningen tar ansvar för bryggan.

Hällmålningarna vid Fångsjön är en stor turistattraktion och under en dag räknades till 10 utländska husbilar som åkte vägen ner för att se de historiska målningarna. De fick återvända i oförrättat ärende eftersom bryggan var borttagen.

Vi har sökt turiststrateg Anna Gillgren och Lars-Erik Bergman ansvarig på Kommunen men de har semester.

Affärsnytt Norr återkommer i ärendet så snart semesterperioden är över och ansvariga är tillgänglig för en kommentar.

Hällmålningarna upptäcktes 1950. Målningarna utfördes förmodligen av ett jägarfolk under yngre stenåldern omkring 2500–2000 före Kristus. Ett stort fångstgropssystem finns också endast några hundra meter från hällmålningarna.

Text: Barbro Ericson

affarsnyttnorr