Arkivbild Cathrine Blixth. Är inte från skolans matsal.

Bredgårdsskolan vinner årets matsvinnstävling

nyheter

2023-04-18 Fyra gram per portion. Så lite mat slängde eleverna på Bredgårdsskolan i Strömsund och är därmed vinnare i årets matsvinnstävling. Nu kan eleverna se fram emot en festlig svinnmästarlunch den 2 maj.

 

För fjärde året anordnade Strömsunds kommun en matsvinnstävling mellan grundskolorna i samband med Klimatveckan i slutet på mars. Syftet är att öka förståelsen och på ett roligt sätt fokusera på en viktig fråga för både plånbok och miljö. Allra bäst i tävlingen lyckades Bredgårdsskolan i Strömsund där eleverna bara slängde fyra gram per portion. Skolan är därmed 2023 års matsvinnsmästare.

  • Skolornas tallrikssvinn har legat mellan 4 och 15 gram per portion. Som jämförelse väger en köttbulle 15 gram så då förstår man hur duktiga eleverna har varit, säger kostchefen Jörgen Jönsson.

Glad och stolt rektor

Maria Sandberg, rektor på Bredgårdsskolan, är glad och stolt över elevernas insats.

  • Barnen har verkligen varit engagerade och har gjort vad de kunnat. Så roligt att det dessutom räckte till vinst i årets tävling! Det känns bra att vi genom det har kunnat bidra till att minska matsvinnet, säger hon.

Finns ett stort engagemang

Kostchefen vill ge samtliga elever, pedagoger och övrig personal en stor eloge för det fina resultatet i tävlingen:

  • Vi i köken vill tacka alla för årets insatser. Det är väldigt bra för både miljön och ekonomin att svinnet är så lågt, säger Jörgen Jönsson.

Svinnmästarlunch på Bredgårdsskolan den 2 maj

Eleverna på Bredgårdsskolan kommer att få njuta av sin seger under en festlig svinnmästarlunch den 2 maj. Servitörer är några av kommunens politiker och tjänstepersoner. Denna dag får samtliga grundskolor samma goda lunch för att fira allas insatser som varit lika värdefulla.

Resultat matsvinnstävling 2023

  1. Bredgårdsskolan, 4 gram per portion
  2. Grevåkerskolan, 5 gram per portion
  3. Frostviksskolan, 7 gram per portion
  4. Kyrktåsjö skola, 8 gram per portion
  5. Vattudalsskolan och Hedenvindskolan, 9 gram per portion
  6. Centralskolan, 15 gram per portion

Upplagd text: Barbro Ericson

 

affarsnyttnorr