Ida Collin t-h driver Norråkers Lanthandel tillsammans med Johannes har problem i arbetet utan bredband.

Bredbandskaos kostar företagarna stora belopp

nyheter

2020-01-14 I går måndag, i P4 Jämtlands sändning hade man vänt blickarna mot Strömsund och vad avbrott i bredbandsuppkopplingen kostar företaget Engcon. Så här ligger det till. Även Norråker med lanthandel har det svårt och har tagit saken i egna händer.

Ständiga avbrott på bredbandsuppkopplingen är så kostsamt för Engcon i Strömsund att servrarna flyttats till Östersund, enligt IT-chefen Peter Huczkowsky.

·         Bredbandsutbyggnaden i Sverige går långsammare än det var tänkt. Regeringens mål att 95% av befolkningen bör ha fått bredbandsuppkoppling i år är långtifrån uppnått.

·         Kommunalrådet Göran Bergström (S) är djupt bekymrad över hur näringslivet i Strömsund drabbas. Tillsammans med oppositionen försöker de påverka regeringen att avsätta mer pengar för bredbandsutbyggnad, uppger P4 Jämtland.

Vi kunde också få en insyn i hur företagare och privatpersoner i Norråker är drabbade när man saknar bredband. Johannes Collin som tillsammans med frun Ida driver Norråkers lanthandel uppgav i P4-sändingen att nu måste folk själva ta tag i problemen och se till att få bredband till byn.

Ett modernt samhälle klarar sig inte utan ett fungerande bredband och enligt Collin så blev det inget resultat från företaget Serva Net som skulle stå för nätet i Strömsunds kommun. Sedan skulle Telia ta vid och där har det heller inte hänt något, uppgav han. Det är fel när medborgarna själva måste jobba fram bredband när regeringens mål är satt till att 95 % av befolkningen bör ha fått bredband tills idag.  

Text o arkivbild: Barbro Ericson

affarsnyttnorr