Arkivbild.

Bråk i matkön på Vattudalsskolan – Polis tillkallades

nyheter

2022-10-11 Det blev bråk i matkön på Vattudalsskolan i Strömsund där ett antal tjejer försökte knuffa sig in i ledet. De började putta bort de som redan stod där, peka finger och skrika otrevliga saker. Händelsen eskalerade och då fick personalen tillkalla polis.

När det var dags för lunch vid Vattudalsskolan i Strömsund var ett antal elever uppställda i kön. Då kom några andra elever, tjejer, och började putta undan de som redan stod där. De  knuffades och visade finger samt skrika otrevliga ord. Det var början på ett tilltag som sedan eskalerade och skolpersonalen fick tillkalla polisens hjälp. I det här fallet var det flickor i 8:de klass som bråkade.

Rektor vid Vattudalsskolan Anna Strömstedt berättar:

-Händelsen började i matkön där några elever gick till angrepp mot de som stod i kön. De började putta undan de som redan stod där och det skreks ut ord som inte passar in här. Det ledde till att några av eleverna blev både ledsna och rädda, vilket absolut inte  får hända i skolan. Personalen lyckades avbryta incidenten i matkön och allt blev lugnt till en början men sedan blossade det upp bråk igen i nära anslutning och då insåg vi att polisen måste tillkallas för att få ett slut, berättar hon.

Polisen i Strömsund uppger att en polisanmälan är gjord  och Jonny Jonsson ser allvarligt på det inträffade.

Skolan ska vara en trygg arbetsplats både för elever och personal och nu kommer polisen, skolan och de sociala att jobba med händelsen och därefter ta en diskussion där både tjejerna och deras vårdnadshavare är med. Här måste vi i samförstånd klargöra vad som är ett acceptabelt beteende i samhället. Det gäller att vara tydlig för det är jätteviktigt att få dem att ändra inställning och veta hur man uppträder.

-Alla måste få känna sig trygga i skolan, uppger Jonny Jonsson.

Anna Strömstedt berättar vidare:

-Efter den här händelsen har vi tillsatt mera resurser där vi har flera vuxna i anslutning bland annat till lunchen. Vi har pratat med eleverna och varit i kontakt med deras vårdnadshavare och nu blir det ytterligare samverkan där Socialen, Polisen, Fritidsgården, vårdnadshavare och tolk kommer att ingå i arbetet, uppger hon.

Här gäller att göra klart, vilka krav man ställer i skolan, att visa respekt mot varandra och ta hänsyn, liksom man följer samhällets normer i stort.

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr