Bilkåristerna Anita Löfgren och Lena Ringberth kollar bilförarna.

Bilkårister Anita o Lena håller koll på förarna

nyheter

2020-10-24 Lite var stans i Strömsund ser vi bilkåristerna Anita Löfgren och Lena Ringberth från Hammerdal som för dagen har uppgiften från Bilkåren att kolla hur bilisterna på orten sköter sig. Talar de i telefon, saknar de kanske bilbälte. Det noteras och skickas in till Bilkåren centralt.

Anita och Lena har cirkulerat mellan lite olika platser inom centrala Strömsund mellan klockan 10.00 fram till 15.00 idag lördag. Deras uppgift som bilkårister är att till ett begränsat område kolla bilisterna, att ge information och svara på frågeställningar. Det är Räddningskåren som uppmanat samtliga lokala distrikt till att genomföra den här kontrollen.

Vad är det som ni kollar? 

-Vi har fått ett formulär med ett antal punkter vi ska kolla upp bland bilförarna den här dan. Det är upp till varje lokalt distrikt om man vill engagera sig, men vi tycker det är betydelsefullt och därför ställer vi upp, berättar Anita.

-Vi tittar efter om bilföraren sitter med telefon i hand och pratar och om de har säkerhetsbältet på. De som kör nya bilar har alla överlag selen på. Kan bero på att de blir störda av pipet om den inte är fastsatt, säger Anita och skrattar. Hon som under många år utbildar bilförare och tidigare ägde Hammerdals Trafikskola som såldes här om året.

-Utöver den här kontrollen har vi varit vid parkeringen utanför Simonssons, haft litet tävlingsmoment och informerat förare och gett svar på en del frågor, avslutar Anita Löfgren.

Vad ska de här uppgifterna utmynna i? 

Det är för att få en uppfattning hur bilförarna sköter säkerheten i trafiken. Har de bilbältet, prata i telefon, det här är viktiga säkerhetsaspekter.

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr