Göran Bergström kommunalråd Strömsund

Bergström säger sin mening över utjämningssystemet

nyheter

2019-10-24 Efter att Riksrevisionen underkänt regeringens nya utjämningssystem kommer nu hård kritik från kommunalråd runtom i landet. Bland annat säger Göran Bergström sin mening utan omsvep.

I Expressen idag kan man läsa följande efter en intervju med Göran Bergström:

– Det man kommit med hittills är ett slag i ansiktet på alla vi som sitter ute i kommunerna och brottas med att överleva, säger Göran Bergström, S-kommunalråd i Strömsund, och vittnar om hur medlemmar nu hoppar av Socialdemokraterna i protest mot den förda politiken.

Även från Centerpartiet, som står bakom regeringens förslag för kommunerna, kommer intern kritik.

Vi har de högsta skatterna men den sämsta servicen. Och det kan man inte påstå är jämlikt, säger Sollefteås kommunalråd Johan Andersson (C). Det skriver Expressen.

Statsminister Stefan Löfven och regeringen har haft stora förhoppningar på de förändringar av det kommunala utjämningssystemet som man presenterade i somras.

Vid sidan av de tillskott som kom i budgeten har den ökade omfördelningen mellan kommunerna varit regeringens svar på kommunkrisen i landet.

Men Riksrevisionens granskning visar alltså att förändringarna är otillräckliga. Och ute i många av landets kommuner tycks man inte vara särskilt överraskade.

Enligt S kan en mindre stad eller landsbygdskommun som i dag får cirka 1 000 kronor per invånare få 1 900 kronor per invånare.

Expressen skriver vidare: I Strömsunds kommun är läget så ansträngt att kommunen tvingats ansöka om en checkkredit på 40 miljoner kronor. Och det som regeringen föreslagit hittills kommer inte rädda kommunen, enligt S-kommunalrådet Göran Bergström.

Och han gör inget för att dölja sin irritation.

– Statens kassa har sällan eller aldrig varit så välfylld, men vi håller på att gå under eftersom staten har vältrat över så oerhört mycket kostnader på oss, säger han.

Och starkt bidragande till det ansträngda läget är migrationen, enligt Göran Bergström.

Alla kostnaderna hamnar på kommunerna. Vi har aldrig haft så låg arbetslöshet i kommunen bland inrikes födda, ändå går vi på knäna, och förklaringen är att vi heller aldrig haft så hög arbetslöshet bland utrikes födda.  Och de hamnar i försörjningsstöd, vilket numera i praktiken är en livslång försörjning för många, säger han.

Och ilskan bland många socialdemokrater Göran Bergström möter är väldigt stor, berättar han.

– Vanligt folk känner sig väldigt besvikna på att det här samhällskontraktet håller på att trasa sönder. Vi ringer till våra egna medlemmar som inte betalat medlemsavgiften och svaret vi får är: Det kan du glömma, nu får det vara nog. Partiledningen måste vakna, uppger Göran Bergström till Expressen.

Upplagt: Barbro Ericson

affarsnyttnorr